Na Lhotecké a Dobříšské žádáme o dotaci na nové chodníky

Na Lhotecké a Dobříšské žádáme o dotaci na nové chodníky

Bezpečný a bezbariérový pohyb chodců po důležitých komunikacích v Mníšku – Lhotecké, Dobříšské a části Čisovické – by měly zajistit zcela nové chodníky. Město nechalo v r. 2009 zpracovat projekt, s nímž nyní požádalo o dotaci v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, výzva č. 18, Podpora bezpečnosti dopravy a cyklodopravy. Pokud se žádostí uspěje, chodníky by měly být postaveny na konci letošního a počátku příštího roku.

„Zásadní problém, který takto odstraníme, je nedostatečná kvalita komunikací pro pěší v těchto, pro město důležitých lokalitách (Kvíkalka, Lipky, Lhotecká, Na Vrškách a další). S tím bezprostředně souvisí nedostatečná bezpečnost účastníků dopravy, tj. v tomto případě především chodců, ale také řidičů motorových prostředků, kteří do styku s chodci při běžném provozu přicházejí,“ říká starosta města Petr Digrin.

Chodníky by měly být široké 2 metry (na Dobříšské od 1,5 do 3 m) a tvořené zámkovou dlažbou. Budou obsahovat také vodicí linie pro nevidomé a u přechodů pro chodce signální pásy, nájezdy budou bezbariérové. Během stavby budou posunuty o několik metrů stávající autobusové zastávky, vozovka se při stavebních pracích zúží jen cca o 1 m, takže omezení provozu bude minimální.

Lhotecká (670 m)

Nový chodník by měl vést od křížení s ulicí Skalecká po autobusovou zastávku Na Kvíkalce. Od křižovatky se Skaleckou povede po levé straně (při pohledu směrem ke Stříbrné Lhotě), tedy přes stávající zastávku pro směr na náměstí. Za napojením ulice V Lipkách na Lhoteckou vznikne nový osvětlený přechod pro chodce a dále do Stříbrné Lhoty chodník povede vpravo. Další nový přechod pro chodce vznikne přes ulici Na Kvíkalce. Součástí chodníku bude i úprava zastávky Na Kvíkalce. Upravena bude i zastávka Sídliště včetně přístřešku. Odstraněna bude betonová lavička a kontejnery budou o cca 10 m posunuty. Podle potřeby bude v místě nového chodníku odstraněna náletová zeleň.

Takto by měly vypadat chodníky v ulici Lhotecká.
Takto by měly vypadat chodníky v ulici Lhotecká.

Dobříšská (430 m)

Takto nyní vypadá chodník v ulici Dobříšská při pohledu směrem na Malou Svatou horu.
Takto nyní vypadá chodník v ulici Dobříšská při pohledu směrem na Malou Svatou horu.

Stávající chodník v úseku Za Sokolovnou – Kytínská a Kytínská – Na Vrškách) bude rozšířen a živičný povrch nahradí také zámková dlažba. I na Dobříšské vzniknou dva přechody pro chodce: první v odbočce do Kytínské, druhý v Kytínské před křižovatkou s Dobříšskou. Kontejnery zůstanou na stejném místě.

Součástí celého projektu je i prodloužení chodníku v ulici Čísovická, a to identickým způsobem jako stávající úsek. Prodloužení je možné v současné době realizovat pouze k mostku, tj. v úseku, kde má město Mníšek pod Brdy zajištěn souhlas vlastníků. Opět by šlo o chodník o šířce minimálně 1,5 m v asfaltovém provedení.

Takto by měly vypadat chodníky v ulici Dobříšská.
Takto by měly vypadat chodníky v ulici Dobříšská.

Projekt zpracoval podnik CityPlan. Celkové předpokládané náklady na realizaci všech částí jsou 5,4 mil. Kč včetně DPH (5,2 mil. Kč tvoří stavba a 200 tis. Kč náklady na technický dozor, projekt skutečného provedení, geometrické zaměření a další výdaje). Město předpokládá, že o dotaci se rozhodne ještě letos na podzim. Měla by tvořit 85 procent nákladů na stavbu.

Přesná cena stavby (a tím i výše dotace a vlastního podílu města) bude zřejmá po ukončení soutěže. Výzva k podání nabídek v rámci zakázky malého rozsahu byla vyhlášena 20. září (nabídky bylo možné podávat do 10. října).

Článek vyšel v říjnovém Zpravodaji městečka pod Skalkou.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se