S dolováním rudy se změnila krajina, vzpomíná Josef Krupička

S dolováním rudy se změnila krajina, vzpomíná Josef Krupička

Josef Krupička

Zašel jsem za několika starousedlíky a požádal je o subjektivní osobní vzpomínky k historickým okamžikům našeho města. Zejména mě zajímaly vzpomínky na okrašlovací spolek, na který se snažíme v činnosti navazovat, a pak vzpomínky, které si pamatují,
které byly pro ně osobně zajímavé, důležité. Přečtěte si zde vzpomínky pana Josefa Krupičky.

Josef Krupička – narozen 10. 7. 1943 v Mníšku pod Brdy – mníšecký rodák. Základní školu vychodil v Mníšku, poté následovaly tři roky učení na soustružníka a pět let práce v závodě “Škoda Plzeň” (v té době Leninovy závody Plzeň). V roce 1965 se vrátil do Mníšku pod Brdy, nastoupil do Kovohutí Mníšek v mechanických dílnách. Zde působil nejprve jako obráběč kovů a po vystudování průmyslové strojnické školy jako mistr mechanických dílen. Nyní je v důchodu a bydlí v rodném domku na Řevnické ulici pod Skalkou.

Mohl byste nám říci, co si pamatujete z činnosti Okrašlovacího spolku na Mníšku?

Já si pamatuji, jak členové spolku usazovali a odhalovali sochu F. X. Svobody na náměstí. Bylo to po válce, myslím, že někdy začátkem 50. let. Vzpomínám, že kromě paní Cebeové u toho byla paní Severinová jako členka. Potom také dělali cestičky pří úpatí a ve svahu u Zadního rybníka, místy měly cesty i zábradlí. Ale to je tak vše, co si k Okrašlovacímu spolku vybavuji.

Celý rozhovor si přečtěte v listopadovém Zpravodaji.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se