Jak jsme vařili mlhu

Jak jsme vařili mlhu

Když jsem viděla, jak v klubovně Mladého vědce přetéká z misky bílá mlha, hned jsem si vzpomněla na večerníček, ve kterém zlomyslný vodník Kebule vařil mlhu. Po stole se plazily cáry páry a postupně mizely.

Anna Čišková s Natálií Votrubovou ze Spolku Brdský šikula připravily pro rodiče s dětmi workshopy s pokusy a kreativní dílnou. Na páteční akci nám ukázali, jak v přírodě koluje voda, jak se čistí a filtruje. A při té příležitosti jsme experimentovali se suchým ledem. Ze speciálního kontejneru nám Anička rozdávala oxid uhličitý – ano, ten skleníkový plyn. Když se ochladí na -80 stupňů Celsia, změní se jeho skupenství rovnou na pevné. Kdo rád odborné termíny, tak by tento jev nazval desublimací.

My jsme si zkoušeli opačný postup, z pevných „hoblinek“ se nám před očima oxid uhličitý měnil na plyn – sublimoval. A kolik se s tím dá užít legrace… když se třeba nechcete zadýchat při nafukování balonků, stačí mít po ruce peletku suchého ledu a nechat sublimaci pracovat za vás. To děti nadchlo.

Stejný úspěch sklidily i bubliny plněné plynným CO2, suchý led jsme polili jarovou vodou a Anna tím naplnila obyčejnou gumovou hadici. A pak to začalo, z konce hadice začaly stoupat bubliny, které normálním bublifukem nevykouzlíte. V jejich nitru se převalovala stejná pára, jakou jsme si připravili v misce.

Díky názorným experimentům jsme si prohloubili znalosti o skupenství vody a naučili jsme se, v čem spočívá rozdíl mezi táním a sublimací. Po experimentech obvykle následuje kreativní dílna, při které si děti vylepšují jemnou motoriku a podporují svou fantazii – suchý led vystřídaly PET lahve, ze kterých jsme vyráběli za pomoci laku na nehty ozdoby na vánoční stromeček.

Díky Brdskému šikulovi za prima odpoledne.

Brdský šikula experimentuje se suchým ledem

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Kubasty
Kubasty
7 let před

To video mi ten večerníček fakt připomnělo… tedy kromě jména, to jsem si musel najít. Jmenoval se o Kubovi a Stázině 🙂

Přihlásit se