Má obklopit Pavilon zahrada nebo park? Pošlete na radnici svůj návrh

Má obklopit Pavilon zahrada nebo park? Pošlete na radnici svůj návrh

Dětský návrh podoby okolí školy

Upravený park, či pouhá louka? Společná zahrada, nebo altán s posezením u ohně? Vysoké stromy, nebo raději keře? To jsou některé z podnětů, o kterých zástupci města a architekt diskutovali s občany na veřejném setkání věnovaném okolí Pavilonu ve školní jídelně ve čtvrtek 24. listopadu.

Na úvod místostarostka Daniela Páterová shrnula aktuální stav přípravy Pavilonu – byl vybrán dodavatel stavby, firma PKS stavby, a. s. Vysoutěžená cena činí 56 mil. Kč (bez DPH), tedy 67,8 mil. Kč vč. DPH.

Návrh parkové úpravy (atelier Grido)
Ukázka možné parkové úpravy (atelier Grido)

Architekt Peter Sticzay-Gromski ve své prezentaci ukázal různé možnosti úpravy prostoru. „Dnešní společnost žije v izolaci a parky jsou příležitostí setkávat se a komunikovat spolu,“ řekl. „Představoval jsem si, že lidé z bytovek budou mít zájem například se sejít u ohně nebo si zde vytvoří zahrádku, kde budou pěstovat zeleninu,“ doplnil. Dnešní problém sídlišť podle něj spočívá v tom, že volné prostory nikomu nepatřily. Plocha, která je organizovaná a někdo se o ni stará, je podle něj bezpečnější a okolní reality díky tomu získávají na hodnotě. Občané by měli proto využít prostoru, který jim pro náměty město poskytuje.

Starosta Petr Digrin uvedl, že město nepřipravilo konkrétní návrh proto, že chce nechat na občanech, co by zde chtěli. Jako výchozí bod podle něj může sloužit původní vizualizace projektu.

Dětský návrh podoby okolí školy
Dětský návrh podoby okolí školy

Zastupitel Pavel Jeřábek představil návrhy dětí, v nichž se objevují koupaliště, parky, hřiště, ale také fast-foodová občerstvení. Část diskuse se týkala cest – vyplynulo z ní, že vhodné by bylo zachovat vedení zvykových cest přes louku, s čímž například starosta města souhlasil. Hlavní cesta, která povede i pasáží skrz Pavilon, bude asfaltová (půjde o pěší zónu se zákazem vjezdu), plocha před Pavilonem by měla být kryta především žulou.

Velká část diskuse se zabývala možným hlukem

„Zaznamenal jsem, že část lidí poukazuje na to, že prostory mohou v určité době produkovat hluk. Výkopy ze stavby se mohou umístit kolem Pavilonu, čímž vznikne „límec“ ve výšce do 2 metrů, který by mohl vypadat pěkně a zlepšoval by akustické podmínky,“ řekl architekt Gromski. Zemní val se tak stal (kromě např. většího množství laviček) jediným konkrétním návrhem z diskuse. Obavy z hluku vycházejícího z Pavilonu mírnil starosta města, když ukázal řešení vnitřních prostor: směrem k domům se nacházejí zejména skladové a provozní místnosti, okna pak vedou směrem do nově vzniklého „náměstí“.

„Na veřejné diskusi se mě jeden občan zeptal, proč plánujeme okolí Pavilonu již nyní, když se Pavilon ještě ani nestaví. Snažíme se poučit se z předchozích zkušeností a začít s plánováním v dostatečném předstihu, aby nedošlo k časovému nátlaku těsně před realizací,“ vysvětlila Daniela Páterová. „Okolí Pavilonu budeme financovat z rozpočtu města, nejsme vázáni na poskytnutí dotace a nejsme v časové tísni. Proto si myslím, že je dobré zapojit veřejnost a dát dostatečný čas a prostor lidem, aby ovlivnili budoucí podobu okolí Pavilonu. Jedná se o velký prostor, který skýtá mnoho možností a já věřím, že společně přijdeme na to, jaké chceme okolí Pavilonu mít,“ dodala.

Potřebujeme Vaše nápady, zdůraznili starosta a místostarostka

Debata o okolí Pavilonu 24. 11. 2016
Debata o okolí Pavilonu 24. 11. 2016

Diskuse i kvůli nízké účasti (10 občanů) nepřinesla zásadní náměty, jež by architekt společně s vedením města mohli zapracovat do návrhu. „Pozvánky dostali do schránek všichni obyvatelé okolních ulic. Je škoda, že přišlo jen málo lidí. Prosím tedy zejména obyvatele, kteří žijí v sousedství chystaného Pavilonu, aby nám své nápady, návrhy a představy o podobě okolí této stavby a tím i svých domů, poslali,“ vyzvala občany místostarostka.

Své podněty můžete posílat na její e-mail daniela.paterova@mnisek.cz. Vzhledem k nízké účasti se bude veřejná diskuse na toto téma opakovat ještě minimálně jednou, pravděpodobně na jaře roku 2017.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
5 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Zdeněk Vyskočil
Zdeněk Vyskočil
7 let před

Dobrý den pane Jánský,
ať už radnice udělá cokoliv vždycky je to ve Vaších očích špatné? Bohužel mi všechny články od Vás takhle vyznívají a je tím ničena prává informační čast vašich příspěvků. Bohužel rozumím, že lidé nejsou z pavililonu nadčeni, zvlášť, když to mají za domem, ale jako budoucí otec dětí jsem rád, že se kapacita školy řeší. Bohužel těm co to se to líbí zas radši mlčí, protože je začnou urážet lidi, co sem jím to nelíbí. Takže kde je pravda, co lidé chtějí? A osobně, co jsem lidi z okolí potkal, jim pavilon jako budova nevadí (pominuli strach z hluku při stavbě) , spíš mají problém s využitím dolní části.
S pozdravem Zdeněk Vyskočil

petr jansky
petr jansky
7 let před

tohle je bohapusty alibismus radnice.. město se nezeptalo obcanu zda ve vnitrobloku nejaky pavilon chteji .. rozhodlo o nich bez nich.. a ted starostlive vyzyva obcany at si reknou jestli chteji ohnicek nebo akvapark.. z takového farizejskeho chovani se obcanum dela spatně.. o ucasti pana jerabka na te saskarne nemluve

Zdeněk Vyskočil
Zdeněk Vyskočil
7 let před

Oki, Děkuju moc za odpověď.

Zdeněk Vyskočil
Zdeněk Vyskočil
7 let před

Mrzí mě, že jsem se nemohl zúčastnit, náhodou nebyl pořízen video záznám?

Přihlásit se