Brontosauři opět pomohou i v Mníšku

Brontosauři opět pomohou i v Mníšku

Ovocný sad za klášterem na Skalce

V současné době v Agentuře ochrany přírody a krajiny České republiky probíhá hodnocení projektu, jehož část je zaměřena na ošetření 18 ovocných dřevin, které na Skalce ještě zůstávají za klášterem a naproti hájovně. Smyslem je prodloužit život těchto starých ovocných stromů, jako cenného biotopu pro ptáky a drobné savce. Na podzim tu navíc bude vysazeno osm nových hrušní a jabloní.

Hnutí Brontosaurus tak navazuje na akce, kdy Brontíci na Skalce vyčistili torzo hájovny od náletových dřevin, odstranili naplaveniny z okraje rybníčku, včetně části leknínů a prořezali sad u Zadňáku.

Pozvánka na Vítání jara

Do areálu po vojácích u Zadního rybníka chce Hnutí Brontosaurus společně některými lidmi z Mníšku přivést zejména místní spolky dětí a mládeže. Cílem je, aby se všichni vzájemně domluvili, zda budou tento areál pro svoji činnost využívat, anebo o něj nemají zájem.  Pokud zájem od spolků dětí a i školy nebude, město pozemek zřejmě pronajme spolku, kde činnost dětí a mládeže není prioritní. Letos, po mnoha letech dohadování a nabídky dobrovolnické práce, město vyčlenilo asi 100 tisíc Kč na úklid rozpadlých chatek a zbytků staveb. Takže je šance na bezpečný pohyb dětí po pozemku. Akci plánujeme na 25. března 2017.

Město Mníšek pod Brdy v rámci podpory spolků, umožnilo i zajištění tří seminářů pro pracovníky veřejné správy, školu a veřejnost. Termíny zatím nejsou určeny, ale jedna přednáška bude věnována Podbrdským loukám a málo známým středoevropským dřevinám. Další bude na téma památné a významné stromy Prahy a jejího širšího okolí a třetí má zatím ve výhledu téma luk nebo zahradní architektury.

Pavel Jeřábek, Hnutí Brontosaurus

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se