Už jste vyzkoušeli golf? Přijďte se podívat do Golfového klubu Líšnice

Už jste vyzkoušeli golf? Přijďte se podívat do Golfového klubu Líšnice

Také si myslíte, že golf není pro vás? Nic si z toho nedělejte. Takhle začínala spousta golfistů. Koneckonců i známý nadšený vyznavač tohoto sportu herec a moderátor Marek Eben s úsměvem vypráví o svých začátcích. O golfu si myslel dvě věci: že zabere hodně času a je to sport hlavně pro snoby. Dnes už ví, jak se mýlil…
Devítijamkové golfové hřiště v nedaleké Líšnici může být dobrou příležitostí ověřit si, co je na řečech o golfu pravda a co jsou mýty. Pro začátek nabízíme malou teoretickou přípravu…

Golf je drahý…
Golf mnohdy bývá prezentován jako drahá zábava, nicméně je to jako s každým jiným sportem. Kolik utratíte je jen na vás. Základem vybavení je sada holí. Ta v běžné kvalitě není dražší než průměrné jízdní kolo, pořídíte ji včetně bagu za 4-9 tisíc Kč. Pro prvních pár let to určitě stačí. Dětem a seniorům navíc obvykle stačí menší počet holí. Časem si koupíte golfové boty, aby vám to na trávě neklouzalo, a to je vše. Pro úplný začátek, kterým je návštěva dne otevřených dveří nebo golfového kurzu pro začátečníky, ale nepotřebujete vůbec nic, hole vám v Líšnici půjčí.

Golf zabere moc času…
Zahrát si devět jamek trvá obvykle necelé dvě hodiny. Ujdete při tom asi čtyři kilometry. Pokud si jdete jen zatrénovat na cvičnou louku (driving), stačí na to obvykle hodina. Opět tedy – kolik času golfu dáte, je jen na vás. Když navíc čas na golfu trávíte zároveň s rodinou nebo přáteli, má zcela jinou hodnotu.

Golf je těžký…
Zájemci o golf se často obávají, že je moc obtížný. Ano, není úplně jednoduchý. Ale co je napoprvé jednoduché? Zatímco do míče dokáže nějak kopnout každý, začátečníkovi se mnohdy stane, že golfový míček netrefí vůbec… O to větší radost pak nastane, když se vám úder podaří. Bývá pravidlem, že kdo někdy hrál míčové hry, naučí se golf rychleji. Ale i sportem nepolíbení se ho dokážou naučit tak, aby si brzy hru užili a měli z ní a z pohybu v přírodě na čerstvém vzduchu radost. Je třeba to prostě vyzkoušet. V Líšnici jsou trenéři všech věkových kategorií, kteří mají pochopení pro každého, kdo to s golfem chce zkusit.

Sport na celý život…
Golf má jednu hlavní výhodu. Když už se ho naučíte, na rozdíl od většiny sportů ho pak můžete hrát celý život. V tomto je golf podobný třeba tenisu či badmintonu. A má ještě jednu výhodu, kterou si většinou málokdo uvědomuje. Na rozdíl od ostatních sportů si golf můžete stejně dobře zahrát i s hráči, kteří mají naprosto jinou herní úroveň.
A navíc: v jakémkoliv věku se můžete alespoň tu a tam vžít do pocitů nejlepších hráčů světa. Hezky to říká Tomáš Glatz z Dobřichovic: „To je přece úžasné, když i já v 71 letech, umím zahrát jamku stejně dobře jako mistr světa. Jasně, on ji tak zahraje mnohem častěji než já, ale i tak…V jakém jiném sportu to jde? Je to jako kdybych „občas“ dokázal zaběhnout stovku pod 10 s…“

Golf a děti…
Zapojení dětí do golfu může být jedním z nejlepších dárků, které mohou dostat. Na novou počítačovou hru, telefon nebo značkovou mikinu si za čas nejspíš ani nevzpomenou anebo jim zevšední… Golf na ně může mít vliv po celý život. Ať už jde o přátele, které zde získají, či vlastnosti, které jim pomohou v dalším životě. Golf navíc může hrát dítě každé sportovní kondice a zdaleka ne jen atletické postavy… A pro rodiče je finanční náročnost menší, než u většiny jiných sportů. Golf je také příležitostí, kdy může být rodina spolu – rodiče, prarodiče a děti.

I jamky mají svá jména…
Je to možná nepodstatná drobnost, ale mně přijde milá. A také vyjadřuje vztah líšnických golfistů k jejich sportovním předkům. Jen namátkou…

Haškovcova jamka – připomíná objevitele místa, kde se dnes hřiště rozkládá a zakladatele golfového klubu v Líšnici. Pastvinu původně každý den spásal dobytek obyvatel Líšnice. Na pastvu se vyhánělo ráno a večer, takže přes den se tam mohl hrát golf. Soužití golfu a pastvy vydrželo až do konce padesátých let. Pak už sem dobytek na pastvu nechodil a hřiště se muselo začít sekat.

Hanákova jamka – Hanno Tonder, mezi golfisty nazývaný Hanák, byl nejvýznamnější českou golfovou osobností v letech 1933 až 1950. Mistrem republiky se stal v letech 1933, 1938, 1939, 1947, 1948 a 1950. V období války se stal mistrem Čech a Moravy v letech 1941, 1942 a 1943. V roce 1951 jako politický vězeň pracoval v příbramských uranových dolech…

Jamka emigrantů – je věnována všem golfistům – emigrantům, kteří museli před jakoukoliv totalitou opustit nejen golfový klub, ale i svoji zem. Prvními líšnickými golfisty-emigranty, kteří odešli z republiky už v důsledku obsazení republiky nacisty byli Adolf Hoffmeister a Ivo Tonder.

Ivenova jamka – zmíněný Ivo Tonder, bratr Hanno Tondera, mezi golfisty nazývaný Ivena, byl nejen dobrý golfista, ale i odvážný člověk. Za 2. světové války bojoval jako válečný stíhač ve Velké Británii. V červnu 1942 byl nad mořem sestřelen a padl do zajetí. Internován byl v táboře Stalag Luft III poblíž městečka Sagan, odkud uprchl v březnu 1944 uprchl vyhloubeným tunelem. Na útěku byl chycen a uvězněn v Praze na Pankrác, pak v Lipsku kdy byl odsouzen k trestu smrti. Zachránila ho americká armáda nicméně v 50. letech byl odsouzen za protistátní činnost a uprchl do Velké Británie. Po listopadu 1989 byl jmenován do hodnosti generála letectva, několikrát navštívil líšnický golfový klub a zemřel ve Velké Británii v roce 1995.

Provozování golfové hry na líšnickém hřišti i společenský klubový život, přináší hráčům nevšední zážitky. Hřiště má jen mírná převýšení, takže je vhodné i pro starší hráče, nemalou část členské základny dnes ale tvoří také mládež.

V letošním roce golfový klub Líšnice připravil několik termínů dní otevřených dveří. První je už 29. dubna.

Eda Hoša green 7 rok 1967

Historie golfu v Líšnici
Bylo to šťastné řízení osudu, když JUDr. Ladislav Haškovec objevil v roce 1928 při honu u obce Líšnice náhorní planinu porostlou travou. Planina, s nízkou, téměř vysokohorskou travou, která jen těžko ze skalnatého podloží získávala živiny, byla tím pravým místem pro pěstování golfu. Budoucí zakladatele klubu natolik okouzlila, že už na podzim roku 1928 sem začali pravidelně zajíždět, vybaveni holemi a praporkovými tyčemi, které na planině náhodně umísťovali a vytvářeli tak první jamky.
Tak se jako druhý český golfový klub samostatného Československa (první byl Golf Club Praha) zrodil 21. 11. 1928 Golfový klub Líšnice (GKL). Mezi jeho prvními členy najdeme i takové osobnosti jakými byli Jan Masaryk nebo Adolf Hoffmeister.

Klubovna GKL rok 1969

Hra se provozovala tak, že se vždy stanovilo příležitostné odpaliště a příležitostná jamka. Greeny se v té době ještě neupravovaly. Jelikož hřiště se rozkládalo na obecní pastvině, byla tráva vždy poměrně nízko spasena.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se