Fotbalisté čekají na nové tréninkové hřiště jako na smilování

Fotbalisté čekají na nové tréninkové hřiště jako na smilování

Plánovaná stavba tréninkového fotbalového hřiště se jen pomalu posouvá vpřed. Plocha hřiště na stadionu přitom nestačí kapacitě všech oddílů. Trávník navíc těžko odolává kopačkám desítek fotbalistů a na jeho optimální údržbu klub nemá peníze. Východiskem by měla být investice města a dotace ministerstva školství.

Byl čtvrtek podvečer a na fotbalovém hřišti se to hemžilo malými fotbalisty. Ve čtyřech sektorech tady najednou trénovali malí fotbalisti z řad předškoláků, mladších i starších žáků a dorostenci. „Fungujeme v nouzovém režimu, velké hřiště využíváme nejen jako tréninkové, ale i na utkání.  Trávník při trénincích dostává neuvěřitelně zabrat, stačí pár větších dešťů a máme velký problém. Peníze, které dostáváme na investice, jakkoli jsme za ně vděční, představují tak čtvrtinu částky, kterou bychom potřebovali,“ popisuje hlavní trable klubu jeho předseda Josef Petráň.

Nové hřiště pokryje umělý trávník
Řešením má být nová tréninková plocha na pozemku města, v místě původního škvárového hřiště vedle současných tenisových kurtů. Město si představuje, že by novou plochu mohli využívat kromě fotbalistů i oddíly Sokola, volejbalisté nebo nohejbalisté. „Splatili bychom tím jakýsi dluh města vůči fotbalistům a aktivní mládeži,“ říká k tomu starosta Petr Digrin a upřesňuje, že v současné době je u konce výběrové řízení na dodavatele.
„Základní práce jsou hotové a je hlavně potřeba položit umělý povrch, který představuje největší položku. Město si v rozpočtu na letošní rok vyhradilo položku ve výši 1,5 miliónů jako 40% účast na dotaci, o kterou jsme požádali ministerstvo školství. Pokud ji město získá, může být nové hřiště v příštím roce kompletně hotové, včetně osvětlení. Jestliže budeme mít k dispozici jen naše prostředky, dojde aspoň na položení umělého povrchu,“ upřesňuje starosta.

Fotbalisté už nebudou trénovat u sousedů
Nová tréninková plocha by fotbalovému klubu vytrhla trn z paty. Často totiž fotbalisté musejí kvůli stavu hřiště, a to zejména v zimě, jezdit trénovat například do Černolic. Nebo si pronajímat tělocvičnu v Základní škole Komenského 420. Dojíždění do okolních obcí ale nevyhovuje všem rodičům a s pronájmem tělocvičny má problém klub, jak uvádí šéftrenér fotbalového oddílu mládeže Radomír Hošek. „Dostali jsme fakturu na 30 000 Kč, peníze nemáme a členské příspěvky nestačí. Kdybychom neměli sponzory, nešlo by to. Přitom kluci město skvěle reprezentují, vyhráli v minulých dvou letech okresní přebor v kategoriích mladších i starších žáků. Připadá nám absurdní, že na jedné straně dostáváme příspěvek od města a na druhé straně ho odevzdáme jím zřizované organizaci,“ konstatuje šéftrenér.
Podle místostarostky Daniely Páterové musí ředitelka základní školy platit za energie spotřebované při provozu tělocvičny poměrně hodně peněz, například za období leden až květen to bylo přibližně sedmdesát tisíc korun. Při schůzce s vedením klubu proto místostarostka navrhla, aby klub vybíral víc peněz od rodičů dětí, které sem dvakrát týdně vodí své ratolesti na trénink. „V současné době platí zhruba 1000 Kč za pololetí a tím se fotbal řadí k nejlevnějším sportovním aktivitám. Vybírat vyšší částku by bylo oprávněné, protože trenéři jsou kvalitní a družstva úspěšná.  Myslím, že kdyby rodiče za každé dítě zaplatili o tři sta korun více, získá fotbalový klub nemalou částku, která například pronájem tělocvičny pokryje,“ říká k tomu místostarostka.

Mníšecký fotbalový klub má bohatou historii a na zájem ze strany dětí a jejich rodičů si nemůže stěžovat. V oddílech je dětí a mládeže do 18 let skoro stovka.  Přesto, jak tvrdí jeho zástupci, do něj město za předchozího vedení dlouhodobě neinvestovalo. Situace se podle nich zlepšila až v poslední deseti letech díky zájmu starosty i místostarostky města, a zejména s výročím sta let od založení klubu v roce 2013. Díky každoročnímu grantu došlo k rekonstrukci sprch v šatnách fotbalistů a rozhodčích, došlo také na opravu střídaček, ke stavbě garáže na zahradní techniku a také k rekonstrukci prádelny.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se