Malováním se dá odpoutat od všednosti

Malováním se dá odpoutat od všednosti

Zátiší s avokádem od Alice Čermákové.

Výtvarná skupina „Pozdní sběr“ vznikla před pěti lety. Vernisáž výstavy jejich obrazů zahájí letošní výstavní sezónu na Skalce, už tuto neděli ve 13 hodin. Její členky se potkaly na kurzech malování pro dospělé v Řevnicích, kde pronikaly do tajů kreslení, malby a posléze i soch. Hodiny pro ně byly časem odpoutání se od běžných starostí, od dětí, manželů i slepic. Užívaly si chvilek svobody a přepnuly mozek na tvůrčí vlnu. A kdo vlastně jsou?

Zuzka Hrdinová je učitelkou jazyků, ale nyní se vrátila ke svému snu z mládí a začala dělat módu podle svých návrhů.  Její díla jsou vždy spíše na pomezí konceptuální tvorby. Má ráda Luciana Freuda a Plzeň. Lucie Kirova je učitelka prvního stupně a znalkyně umění všech oborů, neexistuje film nebo divadelní představení, které by neviděla. Má naprosto osobitý výtvarný styl.

Jana Kletenská je architektka. Ovládá jemnou kresbu tužkou, tento styl se propisuje i do malby. Má ráda suché bílé víno, chleba se sádlem a nohy na stole.

Petra Plachá pracuje jako speciální pedagog a její parketou jsou kresby uhlem.  Ingrid Valešová malovala již během studia oděvní tvorby. Kromě toho je vášnivá nimrodka, její obrazy poznáte podle toho, že je na nich vždy jelen, popřípadě i s laní.

Alice Čermáková, “matka skupiny“, je také architektka. Její první abstraktní kresbičky se datují do tří let, stejně jako portrét paní Krupičkové, vedoucí prodejny gramodesek z domu, kde do šesti let bydlela. Po kresbě a malování akrylem ji nadchla malba olejem. Kromě své profese se realizuje v zahradě, u slepic, v amatérském divadle, fotí a miluje cestování.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se