Bude v Mníšku méně ohňostrojů a petard?

Bude v Mníšku méně ohňostrojů a petard?

Ohňostroj při Předčasném Silvestru nevadí ani zastáncům větší regulace zábavní pyrotechniky.

V poslední době volají na radnici občané a stěžují si na hluk ze zábavní pyrotechniky. Názory na možnost omezit to novou vyhláškou se ale mezi zastupiteli i lidmi různí. 

„Kdyby se ohňostroje a petardy vázaly jen k Silvestru, dalo by se to překousnout. Ve městě to ale bouchá už od konce listopadu, asi aby si všichni uvědomili, že se blíží Mikuláš, pokračuje to přes Vánoce a Nový rok v podstatě až do poloviny ledna. V teplých měsících pak při nejrůznějších privátních oslavách nebo svatbách,“ uvádí paní Eva Bušková, která se na radnici kvůli tomu obrátila.

Říká, že má psy a ti jsou z těchto efektů vystresovaní. „Kdyby se jednalo o ojedinělé záležitosti, koupím jim na veterině tablety, ale takhle by museli být pod sedativy skoro permanentně. Nejde samozřejmě jen o psy, ale i o malé děti a taky o zvěř, která tady v okolních lesích žije. Když jedete na Skalku autem, zákazová značka vás upozorní na zákaz troubení, ale petardy ohňostroje tam bouchat můžou,“ poukazuje paní Boušková a dodává, že řešení by mohlo spočívat v tom, že by ohňostroje a jiná zábavní pyrotechnika byla povolená pouze na Silvestra a jinak pouze na základě předchozího ohlášení na městském úřadě.

Paušální zákaz na celém území obce by se dostal do rozporu s jinou vyhláškou
Obce skutečně mají nástroj na to, aby nadužívání těchto hlukových a světelných efektů zarazily. Můžou schválit obecně závaznou vyhlášku, která přináší na jedné straně řád, na druhé straně ale znamená regulaci. Zákaz pak neplatí paušálně na celém jejich území, ale v některých lokalitách. Například v památkových zónách nebo v těch částech obcí, které se nacházejí v chráněné krajinné oblasti. Přijetí takové vyhlášky není v rozporu s metodickým doporučením nadřízeného orgánu, ministerstva vnitra, jako obcím nadřízeného orgánu.

Z veřejných zdrojů je zřejmé, že obce v takových případech vyhlášku o regulaci užívání ohňostrojů a zábavní pyrotechniky schválily na základě petice občanů, kterou projednali zastupitelé a pověřili radní její přípravou. Netýká se to jen menších samospráv, zákaz zábavní pyrotechniky s výjimkou Silvestru a Nového roku platí v hlavním městě a za jeho porušení jsou vysoké sankce. Praha vyhradila zhruba 13 míst, kde odpalování povoluje. Na druhou stranu ale z dostupných informací vyplývá, že vymahatelnost takové vyhlášky je značně problematická, protože se často obtížně dokazuje, kdo ohňostroj odpaloval.

Názory na regulaci vyhláškou se různí
Mezi mníšeckými občany na tuto problematiku není jednotný názor, v orientační anketě jsou názory PRO a PROTI zhruba vyrovnané. A co si o tomto tématu myslí zastupitelé? Ze čtrnácti redakcí oslovených se jich k tomuto tématu vyjádřilo šest. Starosta Petr Digrin k tomu říká, že zákazů a regulací je všude kolem ažaž. „Nevnímám, že by to ve městě silně narušovalo občanské soužití. Navíc si myslím, že by taková regulace k ničemu nevedla. Vadí mi ohňostroje na Skalce, protože ji vnímám jako místo duchovního rozměru.“  Markéta Nováková má jiný názor, souhlasí pouze s ohňostrojem v rámci Předčasného Silvestra.  „Jakékoliv jiné ohňostroje a petardy by měly být pouze po schválení Městem a omezené časově do 23 hodin.“

Místostarostka Daniela Páterová uvedla, že nemá ohňostroje v oblibě, a to nejen kvůli hluku, ale i odpadu, který po nich zůstává. „Na ten mníšecký se ale jednou za rok ráda podívám. Pro časté a velké ohňostroje ale pochopení nemám. Byla bych nejraději, kdyby bylo možné je regulovat například časovým omezením nebo místně.  Pokud ovšem nebudou probíhat sankce, nebude žádná regulace účinná.“

Zastupitelka Hana Kotoučová přiznává, že v ní toto téma vyvolá smíšené pocity. Ohňostroje jsou krásné, ale při každém větším uklidňuji své psy. A to je přesně ten okamžik, kdy si říkám, že je vlastně ani nepotřebujeme. Myslím, že ohňostroje kolem Silvestra bohatě stačí.  Zda pro ně vyčlenit ještě nějaké další dny v roce, nevím.“ Eva Wollnerová ohňostroje v současnosti nevnímá jako zásadní problém. „V případě, že by se situace změnila, byla bych určitě pro nějakou regulaci.“

Opoziční zastupitelka Magdalena Davis se domnívá, že je regulace zábavní pyrotechniky ze strany obcí vhodná. Asi bych nepodpořila absolutní zákaz zábavní pyrotechniky všude a za všech okolností, navrhované opatření je však poměrně mírné a osobně ho hodnotím jako přiměřené. Zákaz použití zábavní pyrotechniky v areálu Skalka vnímám jako správné rozhodnutí, a to ze dvou důvodů – za prvé vyjadřuje respekt k historickému poutnímu místu, a za druhé chrání divoká zvířata, která jsou pyrotechnikou velmi stresovaná a každoročně mnoho z nich utrpí vážná fyzická zranění.“

Jak to vidí mníšecká veterinářka Karolína Suchanová

Problém, který s tím většina psů má, se věkem naopak zhoršuje. Mají pocity úzkosti, strachu, nerozumí tomu, co se kolem děje. Někteří se kvůli tomu pokálí nebo pomočí, mají panické záchvaty. Jejich majitelé si v prosinci přicházejí pro prostředky na zklidnění. Nějaká regulace používání zábavní pyrotechniky ve městě by z našeho byla pohledu dobrá. Ve chvíli, kdy jsou rány slyšet celý prosinec, je to pro zvířata opravdu náročné. Zklidňujících přípravků navíc není moc. Snažíme se volit přírodní medikamenty a jsou i farmaka. Problém je, že u psů, kteří mají úzkost a paniku opravdu silnou, ani ta nezabírají.

Anketa občanů

Měla by radnice omezit
užití zábavní pyrotechniky?

Kateřina, 30 u rybníka
Bydlím u rybníka aetardy a privátní ohňostroje občas slyšíme a když moje malá dcerka spí, tak ji to budí. Byla bych pro, aby se to trochu omezilo.

Kristýna, 30
Bydlím v bytovce na staráku a občas to slýcháme jakoby zdálky. V zimě je rámusu víc kolem Mikuláše a Silvestra, ale i když máme psa, není to něco, co bychom museli řešit.

Radka, 40
Mě to trápí jedině na toho Silvestra, jinak mě to nějak neruší. Kvůli psovi mi to vadí, ale není to tak často. Bydlím na starém sídlišti.

Josef, 70
Bydlím u školy a myslím si, že by to mělo být omezené jen na Předčasný Silvestr a Silvestr. Je to špatné pro pejskaře.

Tereza, 30
Nevadí mi to, ale i tak bych se to mělo omezit jen na Silvestr. Aby si každý nebouchal, jak chce a kdy chce. Nebo aby to musel předem nahlásit, aby se s tím dalo počítat a nerušilo to děti, když spí. Myslím, že je třeba, aby v tom byl nějaký pořádek. Nebo aby to bylo povolené jen na určitých místech. Já bydlím na novém sídlišti.

Alena, 65
Nám to nevadí, u nás na Marjáně nás to neruší. Asi je pravda, že to plaší zvěř, ale to traktory na poli taky.

Věra, 38
Ohňostroj při Předčasném Silvestru se mi moc líbil, je to hezká tradice, ale jindy, než na Silvestra, je to přehnané. Nejsem si ale jistá, jestli by to mělo být regulované vyhláškou. Je otázka, jak se bude kontrolovat její dodržování. Bydlím na starém sídlišti.

Klára, 17
Jsem z Rymaní a myslím, že když je to jednou za rok, tak to každý může vydržet.

Václav, 45
Podle mě by město mělo ty desetitisíce dávat do jiných věcí než do ohňostroje. A jestli to regulovat? Jsou důležitější věci k řešení. Žiju na novém sídlišti.

Naděžda, 35
V mém okolí občas soukromé ohňostroje jsou i v létě, ale sousedé jsou ohleduplní a většinou skončí večer do osmi hodin. Takže mě ani děti to nějak neobtěžuje.

František, 55
Na Silvestra rámus docela je, pak někdy v létě to slýchám, protože bydlím nedaleko hospody a u ní to v létě občas odpalují. Ale dá se to vydržet.

Občan obce může vytvořit iniciativu (petici), která by tvorbě vyhlášky napomohla. Pokud ji podepíše nejméně 0,5 % občanů obce, musí být projednána na zasedání nejpozději do 60 dnů.

Ústavní soud nejednou zrušil vyhlášky k regulaci zábavní pyrotechniky, pokud se týkala plošného zákazu na území celého města. Úplným zákazem se totiž vyhláška dostává do rozporu se zákonem. (zdroj: internetová poradna Frankbold)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
petr jansky
petr jansky
5 let před

paní Hrdličková hledá problém tam, kde není.. jsou v Mníšku 3 akce, které hlukem vysoce překonávají jakýkoliv ohňostroj a převyšují hygienické normy :
1.Pouť
2.Švédská válka
3. Pivní slavnost pana Krákory

Srdečně zvu paní Hrdličkovou na kteroukoliv z těchto akcí, aby si nastavila měřítko pro hladinu hluku v Mníšku.

A jen mimochodem podotýkám, že pan Jeřábek, který jinak do všeho kecá, si postaví stánek za kostel, aby kravál z předzámčí neslyšel.

Přihlásit se