Startuje hlasování o nápadech pro Mníšek i nové radnici

Startuje hlasování o nápadech pro Mníšek i nové radnici

Od dnešního dne můžete ovlivnit, co se ve městě objeví nového. Radnice totiž spouští hlasování  o tom, jaké nápady občanů na zlepšení života v Mníšku vás nejvíc zaujmou. A můžete rozhodnout i o podobě nového městského úřadu. Hlasovat můžete až do 11. října, a to prostřednictvím www.napadpromnisek.mnisek.cz

Než začnete hlasovat, doporučujeme seznámit se s návrhy na novou radnici podrobněji na https://vote.d21.me/cs/info/napadpromnisek/5b910f8a15ca2805b4e4e2a3-podoba-nove-radnice, a s nápady v rámci participativního rozpočtu na https://vote.d21.me/cs/info/napadpromnisek/proposals

Hlasování probíhá prostřednictvím unikátního systému společnosti D21, který pracuje s plusovými a mínusovými hlasy. „Smyslem je docílit širší shody nad konkrétním nápadem. Hlasování je anonymní, dále je možné zahrnout doplňující údaje, které radnici umožní získat představu o tom, co dané skupiny preferují a lépe tak plánovat investice města,“ vysvětlil Filip Milde z D21.

Tři finálové návrhy na budovu nového městského úřadu, ze kterých můžete vybírat, se představily při veřejné prezentaci v červenci a krátce i v zářijovém Zpravodaji. Návrhy podané v rámci letošního prvního ročníku participativního rozpočtu jejich autoři z řad občanů měli možnost představit včera v Městském kulturním středisku. Z 9 podaných nápadů na to, jak menšími či většími novinkami zlepšit život v Mníšku, se jich prezentovalo 5. Podrobnosti o všech návrzích najdete na https://vote.d21.me/cs/info/napadpromnisek/proposals.

Malé i větší nápady na lepší život ve městě

Skupina obyvatel Edenu přišla do participace s návrhem na univerzální hřiště s umělým povrchem, které by sloužilo nejen dětem, ale i dospělým a bylo by v místě, kde v Edenu končí protihlukový val. „Chybí nám tady totiž prostor pro relaxaci. Zároveň by sloužilo
i jako místo komunitního setkávání,“ uvedla včera předkladatelka.

Představil se i návrh na altán a dětské prvky u nově vznikající cyklodráhy u ulice Za Rybníky. Počítá se skluzavkou, dvěma houpačkami a pískovištěm. „Inspiroval jsem se k tomu v nedalekých Černolicích,“ řekl autor nápadu.

Další z prezentovaných nápadů byl návrh na veřejné osvětlení v ulici Tovární na hrázi podél Zámeckého rybníka. „Lidé se tam nemůžou cítit bezpečně, protože v zimě kolem páté odpoledne to tam bez čelovky nejde,“ uvedl zástupce předkladatele návrhu.

Autorka návrh na bezpečnostní boxy na kola u školy zmínila, že řadu lidí, kteří by rádi jezdili ke škole na kole, odradí fakt, že je nemají kde bezpečně zaparkovat. „V současnosti jsou stání pro kola zezadu u tělocvičny, není tam dobře vidět a prší na ně. Věřím, že v případě pořízení boxů by do školy na kole jezdilo víc nejen dětí, ale i rodičů,“ vysvětlila autorka nápadu.

Poslední z včera prezentovaných nápadů byl návrh na učenlivé a hravé prvky pro děti a dospělé u dětských hřišť a na Skalce. „ Jedná se o podobné panely, které můžeme vidět například u naučných stezek. Na nich můžou být pexesa zaměřená například přírodovědně nebo na historii města a Skalky,“ řekl k tomu zástupce autora nápadu.

Do prvního ročníku participativního rozpočtu lidé do konce července přihlásili 10 návrhů (mezi přihlášené nebyl zařazen návrh od zastupitele, protože návrhy zastupitelů pravidla neumožňují-poz.red.). V červenci a srpnu proběhlo jejich hodnocení z hlediska realizovatelnosti a jeden z návrhů byl vyřazený, protože se nevešel do stanoveného finančního limitu. Projekty k uskutečnění podaných návrhů se musely vejít do  500 tisíc korun.

(foto:Petr Dvořák)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se