Koncertem po stopách Emy Destinové

Koncertem po stopách Emy Destinové

Koncertní cyklus evokující život a pěvecké umění české femme fatale světové operní scény pokračuje dalším zastavením v neděli 4. listopadu 2018 od 16 hodin v kostele sv.Václava v Mníšku pod Brdy.

Ema Destinnová (1878 -1930) trávila letní prázdniny v Mníšku blízkém zámku Trnová právě před 110 lety. Tehdy, v roce 1908, jí manžel její sestry Jindřišky, baron Frey, majitel vysočanské mlékárny, pronajal od svého dodavatele mléka velkostatkáře Václava Schlogera celé patro zámku v Trnové, aby si zde odpočinula a nabrala sil před svojí první sezonou v Metropolitní opeře v New Yorku.

Jak vyhovovalo její povaze a zálibám, chodila po trnovském revíru s puškou a v kalhotovém kostýmu, se svým bratrem Emanem rybařila ve Vltavě ve Skochovicích, přijímala návštěvy z uměleckých kruhů a zástupce mladočechů sdružených kolem Dr. Karla Kramáře. Ráda a často vyjížděla na koni také do rodiště přítele, 20. královéhradeckého biskupa Josefa Doubravy (1852-1921), Mníšku pod Brdy.

Byl to právě biskup Doubrava, který oddával v září 1908 v chrámu sv. Víta v Praze její sestru Jindřišku s baronem Freyem. To na jeho přání zajížděla Ema zpívat do katedrálního chrámu sv. Ducha v Hradci Králové, a jeho navštěvovala v myslivně ve Vortové, kterou pro něj navrhl známý architekt Fanta, nebo v barokním zámku v Chrasti u Chrudimi, letní rezidenci královéhradeckých biskupů.

Do Trnové se vrátila ještě v roce 1909, kdy zde odpočívala po své šesté londýnské staggioně a připravovala se na roli Mařenky v 500. představení Smetanovy Prodané nevěsty v Národním divadle v Praze (8.srpna 1909), a také v roce 1910 po náročném účinkování v Théâtre du Châtelet v Paříži a sedmé londýnské staggioně.

Program koncertu představí českou pěveckou legendu v jejím duchovním repertoáru. Zpívá Květuše Ernestová a Komorní pěvecký soubor Základní umělecké školy Josefa Slavíka Hořovice, na varhany doprovází a improvizuje hudební skladatel, vítěz Mezinárodní varhanní soutěže v Magdeburgu a varhaník kostela sv. Vojtěcha v Praze Drahoslav Gric. Vstupné dobrovolné na obnovu kostela. Více na www.zameckanokturna.cz

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se