Šance pro zdravotně postižené: změňte si život

Šance pro zdravotně postižené: změňte si život

Praha, 11. 10. 2017, Hana Potměšilová, ředitelka NFOZP HN - Lukáš Bíba

Nezisková organizace Revenium mníšečačky Hany Potměšilové (velký rozhovor s ní jste si mohli přečíst v červnovém čísle) rozjíždí nový projekt Šlápněte s námi do pedálů. Ve spolupráci s časopisem Reportér pro něj hledají ty, kteří by chtěli od základů změnit svůj život.

„Hledáme ideálně rodinu, jejíž členy trápí nemoc nebo postižení, a která chce od základu změnit život. Zjistit, že nemoc či postižení nemusí být nutně stopkou pro skloubení rodinného a profesního života,“ říká předsedkyně představenstva spolku Revenium Hana Potměšilová. Nabídka platí pro rodiny, kde je alespoň jeden z rodičů zdravotně postižený, případně kde rodiče mají postižené dítě a kvůli péči o něj nemůže minimálně jeden z nich chodit do zaměstnání.

Reportér a Revenium během roku pomohou dospělým členům najít si dobrou práci na otevřeném trhu práce, dobrou a chápající školu pro děti či kvalitní bydlení upravené podle potřeb (vzhledem k typu postižení).

 

Aby se nikdo z rodiny
nemusel
takzvaně obětovat

„Podmínkou však je, aby rodina byla ochotna se kvůli změně životního stylu třeba
i přestěhovat, vzdělávat se, pracovat na sobě a také o svém příběhu veřejně mluvit, a to po celou dobu trvání projektu a minimálně půl roku po jeho skončení,“ vysvětluje Potměšilová. Podle ní se řada rodin, v niž jeden člen těžce onemocní, nebo přijde k úrazu, dostane do bludného kruhu: získá pocit, že jedinou možností je vzdát se kariérních i životních snů. „Přitom existuje celá řada možností, které nabízí jak tuzemský sociální systém, tak řada soukromých zaměstnavatelů, které umožní obtížnou životní situaci nejen překonat, ale zároveň vyřešit tak, aby se nikdo z rodiny nemusel takzvaně obětovat,“ vysvětluje Potměšilová.

Díky projektu Šlápněte s námi do pedálu chtějí Reportér a Revenium společně s partnery pomoci vybrané rodině či jednotlivci nastartovat život tak, aby mu nemoc či postižení nebránily v dobrém osobním i profesním životě. „Zároveň však chceme během dvanácti dílů projektu vytvořit živý manuál pro všechny, kteří mají pocit, že je právě nemoc či postižení řadí mezi občany druhé kategorie, kteří na řadu životních snů museli rezignovat,“ uvádí Potměšilová.

„Jsme přesvědčeni, že velké zkušenosti zakladatelů Revenia v oblasti práce se zdravotně postiženými a zlepšováním jejich životních vyhlídek dávají velkou šanci na to, aby náš společný projekt dokázal skutečně pomoci a zároveň fungoval jako vzor pro ostatní v podobné životní situaci,“ doplňuje šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský.

Pokud se chcete o účasti v projektu dozvědět více, kontaktujte nás, prosím, na petra.horakova@revenium.cz

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se