Město omezuje užití zábavní pyrotechniky

Město omezuje užití zábavní pyrotechniky

Letošní prosinec je to poprvé, co v Mníšku platí vyhláška, zakazující neřízenou zábavní pyrotechniku. Výjimku tvoří poslední tři dny na konci roku, Ohňostroj při Předčasném Silvestru tedy bude i letos. Absolutní zákaz bez jakékoli výjimky platí na Skalce.

Úzkost, stres, trauma a často i smrt domácích i volně žijících zvířat dokážou způsobit rakety, petardy, pumy i bouchací kuličky, které patří ke koloritu prosince.  Mníšek nově reguluje užití pyrotechniky vyhláškou, kterou schválilo předešlé zastupitelstvo už v létě  a informoval o tom Zpravodaj.

Výjimku ze zákazu tvoří tři dny na konci měsíce.  Zákaz platí pro užité ve všech veřejných prostranstvích v zastavěném území a bez výjimky platí absolutní zákaz pro barokní areál Skalka. Vyhláška určuje jediné období, kdy je možné ve městě zábavnou pyrotechniku používat: od 30. prosince od 17 hodin do 22 hodin dne 2. ledna. Jinak musejí občané na městském úřadě nahlásit ohňostroj a další pyrotechnické efekty 30 dní před jejich užitím a radní jim mohou udělit výjimku z platného zákazu. Město vyhlášku přijalo v návaznosti na stížnosti obyvatel Mníšku narušení klidu.

Na nebezpečí upozorňuje kampaň Společnost pro zvířata, kterou podpořil Středočeský kraj. Podle ní nejde v případě  zábavní pyrotechniky o žádnou slávu, ale o bombový útok. Tyto lidmi oblíbené efekty totiž můžou vydávat hluk v hodnotách 170 až 190 decibelů, přitom hranice poškození lidského sluchového ústrojí je 75 – 80 decibelů a prakticky u všech zvířat je ještě nižší. Ve své kampani uvádí srovnání, že například startující letadlo hlučí 120 decibely.

 

 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se