Ještě jedno ohlédnutí za loňským participativním rozpočtem

Ještě jedno ohlédnutí za loňským participativním rozpočtem

O nápadech pro Mníšek hlasovalo víc těch, kteří v Mníšku nebydlí trvale. I tato překvapivá informace vyplývá z údajů společnost D21, která pro město hlasování v rámci prvního ročníku participace technicky zajišťovala.

Participativní rozpočet umožnil lidem zapojit se do utváření podoby svého města. Podávali návrhy, jak zlepšit své okolí a hlasovali, které z nich se za peníze z městského rozpočtu udělají. V letošním roce město na zhotovení projektů podle vítězných návrhů vyčlenilo skoro 700 tisíc korun. Do hlasování o 9 projektech se zapojilo 664 lidí. Mohl se zúčastnit každý, kdo má k Mníšku vztah.

Hlasovalo se prostřednictvím unikátního systému společnosti D1, která s participací technicky pomáhá různým městům a obcím v republice ale i v zahraničí. Jeho podstata je v systému přidělování kladných a záporných hlasů tak, že od součtu všech získaných kladných hlasů se pro konečný výsledek každého konkrétního návrhu odečítá součet těch záporných.

Jak jste hlasovali…

Pro nápad na pořízení altánu a dětských prvků i u budoucí cyklodráhy Za Rybníky hlasovalo 67 % všech hlasujících. Dostal celkem 448 kladných a 7 záporných hlasů a zvítězil. Největší podporu tento projekt nalezl u lidí ve věku mezi 30–39 lety (79 %), nejnižší u těch nad 65 let (28 %). Rozpočet předkladatel vyčíslil na 170 tisíc korun.

Pro návrh na veřejné osvětlení na hrázi podél Zámeckého rybníka se vyjádřilo 156 lidí, 15 bylo proti a je na druhém místě. Nejvyšší podporu nalezl u hlasujících ve věku mezi 50–65 lety (44 %) a středoškolsky vzdělaných ( 44%). Podporu nezískal u lidí nad 65 let (0 %). Projekt by měl vyjít na zhruba 100 tisíc korun.

Pro projekt Multisportovní hřiště Eden hlasovalo 138 občanů, proti bylo 16 a obsadil tak pomyslnou třetí příčku. Nejvyšší podporu získal u skupiny hlasujících nad 65 (44 %), nejnižší podporu (0 %) u těch, kteří nesdělili své vzdělání. Rozpočet počítá s půl milionem korun.

Dalších šest podaných návrhů, které splnily podmínky participace, od lidí obdrželo výrazně méně hlasů. Hlasování ukázalo i rozporuplný postoj lidí k nápadu na zřízení veřejného koupaliště a relaxační zóny, protože na jedné straně získal 103 plusových hlasů, ale proti tomu i 69 mínusových hlasů.

Složení hlasujících a účast v hlasování

Téměř dvě třetiny hlasujících byly ve věku mezi 30–39 lety. Více jak dvě třetiny měly vysokoškolské vzdělání, více než třetina (38 %) hlasujících v Mníšku žije natrvalo. Téměř polovina (48 %) hlasujících tady trvalé bydliště nemá, ve městě pouze tráví volný čas. O hlasování v projektu Nápad pro Mníšek se polovina hlasujících dozvěděla od přátel nebo jiných osob, čtvrtina (25 %) z facebooku, z webových stránek Mníšku pod Brdy to byl každý pátý hlasující (20 %).

První ročník participativního rozpočtu začal 16. května veřejným setkáním, kde město lidi informovalo o možnosti zapojit se.  Od následujícího dne až do konce června mohli předkládat své nápady pro lepší Mníšek prostřednictvím webu napadpromnisek.mnisek.cz. V červenci a srpnu radnice hodnotila, zda předložené nápady odpovídaly pravidlům participace. Jeden návrh vyloučila, protože projekt na jeho uskutečnění by výrazně překročil vymezený rozpočet. Nápady, které vyhověly podmínkám, jejich autoři veřejně prezentovali 12. září. Následující den začalo hlasování, které skončilo 11. října. Týden nato došlo na k vyhlášení trojice vítězných projektů.

Graf je z analýzy D21.                                                            

 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se