Malovat elektřinou a také „kuchyňskou vědu“ zkoušel Brdský šikula

Malovat elektřinou a také „kuchyňskou vědu“ zkoušel Brdský šikula

Děti diskutují nad tím, jak poznají uvařené vajíčko od syrového, aniž by ho poškodily.

Co je vodivost vody, jaké je základní složení atomu, co je elektrolýza, elektrolyt, katoda a anoda. Děti nadchlo i umění Elektro Artu.

Anna Čišková
Brdský šikula

Spousta povídání i zábavných pokusů čekala děti z Brdského Šikula na jejich uplynulých setkáních., Dozvěděly se, jak funguje uzavřený a otevřený elektrický obvod, co jsou vodiče a izolanty, povídali jsme si také o kationech a anionech. Ukázali jsme si, jak se dá elektrický proud a elektrolýza využít k malování.

Navštívilo nás se svými fyzikálními pokusy i Úžasné Divadlo Fyziky z Brna (ÚDiF). Zahříváním a změnou tlaku jsme vyrobili fontánku, přelévali jsme plyn, seznámili jsme se s novými pokusy při použití propanbutanu, hráli jsme se s tlakem i elektřinou. O skvělou zábavu bylo postaráno.

Na hodinách zaměřených na vědu z kuchyně, jak to děti s oblibou nazývají, jsme si například vysvětlili, jak jednoduše rozeznat vařené vajíčko od syrového, aniž bychom ho jakkoliv poškodili. Ukázali jsme si, že to „kouzlo“ se zakládá čistě na fyzice. Rovněž jsme si předvedli rozložení tlaku na skořápce vajíčka, dík kterému ho slepička při snášení nepoškodí.

Odhalili jsme sílu obyčejného octa a ukázali si, na co se dá ocet použít a také to, jak to vypadá, když ocet rozpustí skořápku a vejci. Také jsme si zopakovali reakci kyseliny a zásady (neutralizaci), tentokrát přes prostředí, které nám tuto reakci zpomalilo.

Máme i velkou radost, že jsme psaním pohledům na Slovensko udělali radost mnoha dědečkům a babičkám, kteří nám také poslali poděkování.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se