Kdy budeme moci před radními smeknout?

Kdy budeme moci před radními smeknout?

Můj známý, jenž se účastnil happeningu spolku Milion chvilek pro demokracii, který zaštítila a spoluorganizovala Rada města, odhadl počet jeho účastníků na 50-60 lidí. Jenomže šéf Odboru kanceláře starostky Mgr. Jaroslav Pešice mi sdělil, že dle informace starostky Magdaleny Davis bylo na akci 300 lidí. Oslovil jsem proto službukonajícího policistu Městské policie, jenž uvedl, že se tím nezabývali z důvodu vážné nehody na sjezdu z dálnice.
Jelikož nemám důvod nevěřit paní starostce, tři stovky účastníků vnímám coby fakt. Není to málo, ale není to ani mnoho vzhledem k záštitě Města, kterou radní poctili organizátory Milionu chvilek pro demokracii. Tedy spolku, jenž proklamuje svůj účel, coby podporu a kultivaci demokratické kultury, občanské angažovanosti a veřejné diskuse v České republice.
Nicméně kultivace diskuse je úzce spojena především se stejnými podmínkami pro všechny diskutéry.  Rada by proto měla v zápise z jednání u příslušného usnesení dostatečně odůvodnit své rozhodnutí. Vedení města se tak vyhne podezření z jakéhokoliv zvýhodňování zájmové skupiny, která se dříve či později začne ucházet o přízeň voličů v parlamentních volbách, jejichž výsledky v rámci svých akcí zpochybňuje. O Babišově STB, Čapím hnízdě a dalších podezřeních totiž jeho voliči dobře věděli a vědí.
Radní by měli rovněž zveřejnit pravidla udělování záštity Města pro další „bohulibé“ spolky, neziskovky či sympatizanty parlamentních a neparlamentních stran, kteří hodlají přispět ke kultivaci naší demokracie. Pak budeme moci před nimi smeknout.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
4 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
petr jansky
petr jansky
4 let před

tištěný Zpravodaj dorazil do schránek 9. června.. není v něm informace o demonstraci dne 28.5.. jinými slovy: Vážení přátelé, příště demonstrujte jen do uzávěrky.. protože jinak demonstrace nebyla..

Hreha
Hreha
4 let před

Děkuji za reakce, které naznačily přirozený názorový rozptyl podporovatelů spolku Milionu chvilek pro demokracii. Na straně jedné, jasný názor starostky města, pod který bych se kdykoliv podepsal. Na straně druhé, jakási retro kultivace diskuse Petra Jánského, kterou popřel nejen cíle zmíněného spolku, nýbrž i své aktivity v roli vydavatele internetového týdeníku eMníšek, coby nikým nevolený člověk.
Tedy týdeníku, do něhož jsem v dobách cenzury ve Zpravodaji přispíval svými komentáři ohledně dění ve městě, resp. na radnici, ačkoliv jsem nebyl tenkrát stejně jako dnes, nikým volený.
V neposlední řadě týdeníku, jehož vydavatel si zaslouží uznání za přínos v kategorii informovanosti části veřejnosti.
Nicméně, „politicky aktivnímu občanovi,“ autorova typu by mělo být jasné, že právě spolek Milion chvilek pro demokracii požaduje splnění požadavků nikým nevolených občanů vůči vítězům demokratických voleb.
Bývalý vydavatel webového týdeníku eMníšek by měl rovněž vědět, že členové Redakční rady tištěného radničního periodika Zpravodaj městečka pod Skalkou nejsou jeho redaktory.

S pozdravem,
Radim Hreha (Neúspěšný kandidát v komunálních i senátních volbách)

petr jansky
petr jansky
4 let před

s podivem čtu příspěvek pana Hrehy.. nikým nevolený člověk dává knížecí rady co by měla a neměla dělat rada města.. politicky aktivní občané byli rádi že se město připojilo ke 242 obcím ČR a vyjádřili svůj nesouhlas se střetem zájmů p. Babiše.. za úterní akci je potřeba všem zúčastněným a městu poděkovat.. a pan Hreha jako člen redakční rady Zpravodaje se měl postarat aby druhý den po demonstraci byla napsaná solidní zpráva a zveřejněny fotky..

MDavis
MDavis
4 let před

Vážený pane Hreho,
děkuji za Váš příspěvek. Jednoznačně souhlasím s tím, že vedení Města musí zůstat neutrální a transparentní ke všem svým obyvatelům a jejich názorovým proudům. Bylo by proto v rozporu diskriminovat jakoukoli část obyvatelstva na základě jejich příslušnosti k čemukoli, včetně politického názoru. Domnívám se ale, že to se podporou akce „Milion chvilek pro demokracii“ nestalo.
Město nepodpořilo akci proti jiné názorové či politické skupině, ale proti konkrétním, kontroverzním krokům vysoce postaveného politika, které vedly k pádnému podezření z porušování principů právního státu a zneužívání moci veřejného činitele k soukromým účelům. Z mého pohledu je jedno, do které politické strany (názorovému proudu/skupině/rasy) patří ten, kdo tomuto podezření čelí, a vždy bych podpořila veřejný tlak na to, aby k takovým krokům nedocházelo, nebo aby je dotyčný uspokojivě vysvětlil a obhájil. Pokud by se ve stejné pozici nacházel kterýkoli jiný politik či politička, obhajovala bych stejný názor.
Oficiální podpora Města by jistě měla být spíše zdrženlivá, skoro se dá říci konzervativní. Zároveň si však my, kteří stojíme v jeho vedení, musíme být vědomi toho, že jsme byli zvoleni i kvůli jistým hodnotám, které jsme deklarovali během volební kampaně, a očekává se od nás, že si během působení ve funkci zachováme vnitřní integritu. Kompromitovat své hodnoty ze strachu, že s nimi někdo nebude souhlasit, je zaručený způsob, jak se drobnými, postupnými kroky dostat někam, kde jsme nikdy být nechtěli, a stát se někým, kým jsme nebyli. Podpora občanské iniciativy „Milion chvilek pro demokracii na podporu nezávislé justice“ byla právě vyjádřením určitých hodnot současného vedení města, které samozřejmě nese za své rozhodnutí plnou zodpovědnost. Nicméně na skutečnosti, že vedení Města je otevřeno všem obyvatelům a aktivně podporuje vzájemný dialog, například častými setkáními s veřejností, se tím nic nemění.

S úctou,
Magdalena Davis
starostka

Přihlásit se