Nejčastějším prohřeškem řidičů je nedodržení stanovené rychlosti

Nejčastějším prohřeškem řidičů je nedodržení stanovené rychlosti

Ilustrační foto, zdroj: Policie ČR

Během prázdninových dnů dohlížejí policisté ještě intenzívněji na provoz na silnicích v celé republice. A to v rámci celorepublikových dopravně bezpečnostních akcí. Při jedné z nich odhalili policisté na silnicích Středočeského kraje přes pět set přestupků.

Bezmála čtyři stovky policistů, a to jak z dopravní, tak i pořádkové služby, dohlíželo na silnice Středočeského kraje, a to v souvislosti s další celorepublikovou dopravně bezpečnostní akcí vyhlášenou Policejním prezídiem ČR se zaměřením na prázdninový provoz.

Z tří tisíc dvě stě kontrolovaných řidičů se přestupků dopustilo 17 % z nich.

Během dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali policisté na území kraje více jak 3 200 řidičů vozidel, kdy se necelých 17 % z nich (549) dopustilo přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Policisté řešili s řidiči celou řadu pochybení, přes nedodržení povolené rychlosti, špatný technický stav vozidla až po jízdu bez dálniční známky. Za přestupky, které lze řešit příkazním řízením na místě, zaplatili řidiči pokuty přesahující dvě stě tisíc korun.

Nejčastější přestupky? Rychlost, jízda bez bezpečnostního pásu, špatný technický stav vozu.
Nejvyšší částku, přes padesát tisíc korun, zaplatila bezmála stovka řidičů za přestupek nedodržení stanovené rychlosti, a i přes opakovaná upozornění na rizika jízdy bez bezpečnostního pásu byla v rámci kontrol odhalena i značná část řidičů, která tuto povinnost stále nedodržuje. Bez zapnutého bezpečnostního pásu cestovalo 54 řidičů, kteří na pokutách zaplatili dvanáct tisíc korun.

Bohužel ani používání zádržných systémů pro bezpečnou přepravu dětí není pro mnohé řidiče zcela automatické. Povinnost použít dětskou autosedačku nebo bezpečnostní pás při jeho přepravě (za podmínek daných zákonem) porušila bezmála desítka řidičů. Následky, k nimž může dojít v případě havárie nebo nehody, pak mohou mít až fatální a zbytečné následky.

Nemalý počet řidičů (65) budou následně řešit příslušné správní orgány za jízdu vozem, který byl technicky nezpůsobilý k provozu na pozemních komunikacích, více jak desítku řidičů policisté pokutovali za jízdu bez vylepené, či neplatné, dálniční známky.
Kromě celorepublikových dopravně bezpečnostních akcí probíhají v rámci jednotlivých územních odborů Středočeského kraje i další lokální akce zaměřené na dohled nad silničním provozem. V tomto trendu budou policisté pokračovat po celou dobu prázdnin.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se