Na Skaleckou pouť 2019 dorazily tisíce návštěvníků

Na Skaleckou pouť 2019 dorazily tisíce návštěvníků

Letošní Skalecká pouť nabízela bohatý program pro všechny generace. Foto: Petr Marhoul

O víkendu 20.-21. července 2019 se v Mníšku pod Brdy konala tradiční SKALECKÁ POUŤ. V barokním areálu Skalka, na Náměstí F.X. Svobody, v předzámčí, na farní zahradě, u Zadního rybníka, tam všude čekal na návštěvníky zajímavý program. Letošní pouť nabídla nejen řadu atrakcí pro děti, ale i bohatý kulturní a doprovodný program, který do Mníšku přilákal tisíce lidí.

Program byl sestaven tak, aby pobavil celou rodinu, od nejmenších dětí až po prarodiče. Jeho obohacením byla také tradiční třídenní výstava drobného zvířectva mníšeckých chovatelů u penzionu Obora a sobotní Den otevřených dveří místních dobrovolných hasičů. Po několika letech se do Sokolovny vrátila pouťová zábava, na níž zahrála kapela Galaxis.

„Mníšecká pouť je vyhlášená, a tak jsme se k vám přijely podívat. Líbí se nám atmosféra i stánky, ale nejvíce se těšíme na večerní rockový koncert. Jsme tu poprvé, ale určitě ne naposledy“ sdělila Petra Kadeřábková, která na pouť dorazila s kamarádkami až z Prahy.

Mníšeckou pouť zahájilo procesí z kostela sv. Václava na Skalku, které vedl farář Jan Dlouhý. Na cestu jim hrála a zpívala kapela Ritornello. Video najdete na: PROCESÍ
Trasa procesí dlouhá přes 3 km vedla z náměstí kolem MKS V Lipkách, Esmarinu, ulicí Řevnickou až ke kostelu sv. Máří Magdaleny.
Mši svatou celebroval římskokatolický biskup Mons. Zdeněk Wasserbauer.
Mše svaté na Skalce se zúčastnilo několik stovek lidí.
Příjemnou atmosféru na Skalce doplnil koncert mezzosopranistky Dany Krausové a klavíristy Ladislava Vrchoty, kteří uvedli české lidovky a muzikálové hity.
V prostoru farní zahrady proběhlo neformální setkání představitelů města s hejtmankou Středočeského kraje Jaroslavou Pokornou Jermanovou.
Největší hvězdou letošní pouti byla Jana Kirschner, která s doprovodnou kapelou zazpívala své největší hity.
Milým překvapením byla vystoupení finalistů Brdského kosa. Zazpíval i Marek Pošta, který tuto soutěž v minulosti několikrát vyhrál. Video z jeho koncertu najdete na: MAREK POŠTA
Poté náměstí roztančilo balkánské disco v podání šestice Circus Problem.
Hudební produkce na pódiu sledovalo zaplněné náměstí.
Pavlína Filipovská zazpívala na farní zahradě šlágry z Divadla Semafor, které letos oslaví 60 let své existence.

 

Návštěvníci jejího koncertu mohli dobrovolným vstupným přispět na vybudování sociálního zázemí v objektu Oázy. Více informací najdete na: OÁZA – SBÍRKA
Sobotní program na pódiu zakončila rocková formace Dead Daniels.
Po celý víkend byly v předzámčí k dispozici atrakce, které lákaly ke svezení především nejmenší návštěvníky.
Náměstí zaplnily stánky s rozličným sortimentem. Postaráno bylo o hladové i žíznivé.
Jubilejní 10. Neckyády se zúčastnilo pět plavidel. Více informací o Neckyádě najdete na: NECKYÁDA 2019
Během Neckyády si děti užily ponožkovou bitvu, kterou řídili zkušení kapitáni z řad pirátů.

 

Poslední akcí letošní pouti byl nedělní koncert vážné hudby v podání smyčcového PRO ARTE TRIO v kostele sv. Václava. Před zcela zaplněným kostelem zazněly Mozartovy, Beethovenovy a Dvořákovy skladby. Foto Aleš Matoušek

Velké poděkování patří všem dobrovolníkům, kteří přispěli k bezproblémovému průběhu Skalecké pouti. Především pak strážníkům Městské policie Mníšek pod Brdy, dobrovolníkům centra vzdělávání TRIVIS s.r.o., Sboru dobrovolných hasičů Mníšek pod Brdy, Sboru dobrovolných hasičů Stříbrná Lhota, Policii ČR – obvodní oddělení Mníšek pod Brdy, Mateřskému centru OÁZA, farní kapele FAMILION, kolektivu zaměstnanců Státního zámku Mníšek pod Brdy, P. Janu Dlouhému, římskokatolickému biskupovi Zdenku Wasserbauerovi,  Daniele Preissové, Petru Kuntovi, Petru Kotalovi, Petru Migotovi, Jaroslavu Bednářovi, Věře Landové, Jaroslavě Svitálkové, Jiřímu Hladovcovi, Petru Kučerovi, Petru Marhoulovi, Filipu Královi, Elišce Hajduchové, Tereze Rosenbaumové, Markétě Dalešické, Markétě Mauerové, zástupcům ze spolků BiosFit a Brdský šikula, Olze Grušové, manželům Pilařovým.

 

Příští ročník Skalecké pouti se uskuteční v termínu 18.-19. července 2020.

Použitá foto: autor článku (není-li uvedeno jinak)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se