Jedinečná příležitost vidět zámek zdarma

Jedinečná příležitost vidět zámek zdarma

Mníšecký zámek od východu. Foto: Anna Čelouchová

Během září se návštěvníkům zámku naskytne jedinečná možnost projít se komnatami, salóny a jídelnami zdarma, a to v rámci Dnů evropského dědictví, které letos připadají na 7. – 15. 9.

O víkendu 7. a 8. září a od úterý do pátku 10. – 13. září bude zdarma nabízen I. prohlídkový okruh, v sobotu a neděli 14. a 15. září okruh II.

Co všechno můžete spatřit?
První okruh se slavnostními a reprezentačními místnostmi představuje návštěvníkům starší historii zámku. Ti uvidí nábytek či obrazy, které pocházejí již z doby jeho výstavby. Barokní komody, portrét vnuka stavitele, obraz z doby císaře Karla VI., vestavěné příborníky. Během prohlídky velkých jídelen, společenských salónků či knihovny s pracovnou je ovšem čeká i rokokové nebo klasicizující vybavení, sbírka porcelánu, hodin, dýmek a nakonec i moderní předměty z počátku minulého století.

Druhá trasa ukazuje naopak soukromé bydlení posledních majitelů zámku a návštěvník se tak vrací do nedávné minulosti. Zjistí, že v době první republiky již měli zámek moderně vybaven. Samozřejmostí byla elektřina, teplá voda do koupelen i splachovací toalety. Zajímavý je jistě zejména dětský pokojíček s hračkami, kde můžeme obdivovat například domeček pro panenky, maketu školní třídy, klícku pro rosničku nebo společenskou hru na dostihy.

Neváhejte s návštěvou, kapacita prohlídek je omezena. Vstup zdarma platí pro jednotlivce, nevztahuje se na rezervované skupiny. Nezapomeňte si také na pokladně vyzvednout platnou vstupenku na konkrétní čas, těšíme se na vás.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se