Čerpejte výhody trvalého pobytu v Mníšku pod Brdy

Čerpejte výhody trvalého pobytu v Mníšku pod Brdy

Foto: Michael Kalista

K poslednímu srpnu 2019 žilo v našem městě trvale 5 851 obyvatel, z nichž velká část se počítá k tzv. starousedlíkům, kteří zde vyrostli a na své rodiště nedají dopustit. V rámci nové výstavby se však do Mníšku v průběhu let přistěhovali (a stále stěhují) i noví obyvatelé, kteří se spolu se svými rodinami rozhodli pro život poblíž zdravé brdské krajiny a v pohodové atmosféře malého města.

S Mníškem tak spojili budoucnost svou i svých nejbližších, řada z nich zde ale nemá trvalý pobyt a proto dosud nečerpá všechny výhody, které trvalý pobyt v Mníšku nabízí. Jaké to jsou?

Vašim dětem bude přiděleno místo v mateřské či základní škole.
Do státních školek a škol můžete umístit své dítě pouze v případě, že splňujete podmínku trvalého pobytu. Proč využívat soukromých školek a platit více, když můžete využít místních institucí zdarma.

Výhody získáte při svozu komunálního odpadu i na sběrném dvoře.
Trvale hlášení obyvatelé Mníšku hradí snížené roční poplatky za odpad, navíc platí na místním sběrném dvoře zvýhodněný ceník. Nemusíte platit za dovezený objemný (směsný) odpad do množství 300 kg ročně na občana, dále za přivezené dřevo, dřevotřísku (oboje čisté bez příměsi nebezpečných látek a omítek), kovy, barvy, plasty, papír a veškeré elektro.

Získáte právo volit v příslušném obvodu.
Tato možnost vám umožní zvolit si své zastupitele a spolurozhodovat o budoucnosti města, ve kterém žijete. Můžete si tu rovněž zažádat o voličský průkaz a neztrácet tak čas cestou do jiného místa trvalého bydliště.

Budete mít přednost při žádosti o umístění v domově pro seniory.
Ve vyšším věku budete zvýhodněni při posouzení žádosti o umístění v Domově pro seniory Pod Skalkou, neboť jeho zřizovatelem je město Mníšek.

Mníšek bude díky Vám krásnější, do jeho rozpočtu totiž přinesete část svých daní.
V současné době žije v Mníšku asi 1 500 lidí bez trvalého pobytu. Většina z nich každodenně využívá mníšeckou infrastrukturu, jejich daňové odvody ale dostává jiné město či obec.

Pokud se alespoň část těchto obyvatel přihlásí k trvalému pobytu v Mníšku, město bude mít více peněz na opravu silnic, chodníků, kanalizací, vodovodů nebo služeb pro obyvatele.

Pokud si chci trvalý pobyt zřídit, co mám pro to udělat?
Dostavíte se na městský úřad (Dobříšská 56, 1. patro, evidence obyvatel) a požádáte o zaevidování trvalého pobytu. Je nutné předložit platný občanský průkaz. V případě, že se hlásíte do nemovitosti, která není ve vašem vlastnictví, je nutné s sebou přinést nájemní, případně podnájemní smlouvu. Pokud takovou smlouvu nemáte, může s vámi na městský úřad osobně přijít majitel nebo nájemce nemovitosti, který předloží doklad, že je oprávněn nemovitost užívat, a dá souhlas k vašemu přihlášení k trvalému pobytu. Odhlašování v místě předchozího trvalého pobytu už není nutné, tento úkon provede městský úřad.

Platí se za přihlášení trvalého pobytu nějaký poplatek?
Za přihlášení změny místa trvalého pobytu zaplatí občan správní poplatek 50 Kč. Osoby mladší patnácti let jsou od poplatku osvobozeny. Při změně místa trvalého pobytu oddělí úředník roh občanského průkazu a současně občanovi vydá potvrzení o změně místa trvalého pobytu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se