Loni bylo v Praze a středních Čechách zastřeleno 37 802 kanců

Loni bylo v Praze a středních Čechách zastřeleno 37 802 kanců

Na čísle 229 182 se zastavil počet odstřelených kusů divokých prasat za loňský rok. Dalších 853 kusů škodné zvěře bylo odchyceno a 3 484 uhynulo. Stále je to však málo. Na každého zastřeleného divočáka připadnou tři až čtyři, kteří lovcům proklouznou – toto jsou čísla z celostátních statistik.

V loňském roce jsou počty celkového lovu černé zvěře nejvyšší v historii. Odloveno bylo o zhruba 70 tisíc kusů víc než před dvěma lety. Nejvíce kanců bylo zastřeleno v Praze a středních Čechách: 37 802. Podle ministerstva zemědělství ale nemusí tenhle rekord platit dlouho, už čísla odstřelu za letošní rok by jej mohla překonat. Podle ministerstva zemědělství je žádoucí, aby odstřel černé zvěře, která způsobuje značné škody a přenáší nebezpečný africký mor prasat, stále stoupal. Odstřel přemnožených je v současné době potřeba ještě zvýšit. Odhady, kolik žije v Česku divokých prasat, se různí, stejně jako se liší odhady škody, kterou zvěř způsobuje. Ministerstvo ani myslivci nemají představu, kolik divokých prasat žije v českých lesích. Přesný počet u žádného volně žijícího živočicha není zcela spolehlivě zjistitelný. U tohoto druhu se přesná čísla nedají ani odhadnout.

Podle Českého statistického úřadu se počty černé zvěře v lesích s mírnými výkyvy drží zhruba na 60 tisících kusech. Na „oficiální“ čísla však myslivci i ministerstvo zemědělství hledí s nedůvěrou. Za relativně objektivní ukazatele vývoje početnosti populace se dá považovat výše lovu.

Podobně lze jen odhadovat, jaké škody divočáci v českých lesích způsobí. Odhaduje se, že přemnožená zvěř každoročně způsobí v zemědělství škody za jednu až čtyři miliardy korun. Škodí hlavně okusováním plodin, ničením mladých stromků, ale prase jako všežravec loví třeba i mladé chované bažanty.

Mníšecký region
S velkými potížemi s přemnoženou černou zvěří se potýkají i obce v Mníšeckém regionu. Řadu let se snaží, ve spolupráci s nadřízenými orgány a především s honebními společenstvy, najít optimální řešení této situace. Z těchto důvodů vznikl již v roce 2015 regionální Fond pro podporu odstřelu divokých prasat, do kterého přispívají obce z celého regionu nemalým finančním obnosem. Z něj je podle jasných a závazných pravidel myslivcům vyplácen příspěvek, tzv. „zástřelné“, a to 200 Kč za každý odlovený kus černé zvěře. Zástřelné má sloužit jako motivační prvek a příspěvek myslivcům na náklady, které jsou s odstřelem spojeny. Do účelového fondu mohou přispívat i právnické a fyzické osoby, firmy i řadoví občané. Budete – li mít zájem se podílet, číslo účtu fondu je: 35-384901309/0800, ČS, a. s. Od vzniku účelového fondu bylo honebním společenstvům vyplaceno celkem 525 200 Kč.

V posledním mysliveckém roce bylo v katastrech obcí Mníšeckého regionu odstřeleno 684 kusů černé zvěře, 66 kusů uhynulo.

Hrozba pro lidi
Přemnožená černá zvěř ohrožuje i lidi. Každý rok se vyskytují jednotlivé případy střetu člověka s prasetem. Obecně lze říci, že prase divoké nebude na člověka samo od sebe útočit, není-li zvíře například poraněno, necítí se být ohroženo pobíhajícím psem, či bachyně právě nemá selata. Je lepší se vyhnout místům, kde se divoká prasata přes den uchylují k odpočinku a vyhledávají klid. Jedná se většinou o místa s hustým porostem.
Ke zvýšení počtu ulovených prasat přispěl i africký mor. Jde o nebezpečné a vysoce nakažlivé onemocnění domácích a divokých prasat, které se loni v červnu poprvé objevilo na Zlínsku. Šíření se ale podařilo zastavit.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se