Skladatel slavné České mše vánoční působil také v Mníšku

Skladatel slavné České mše vánoční působil také v Mníšku

Rybova skutečná podoba není známa. Tento portrét byl vytvořen až 80 let po jeho smrti. Zdroj: Wikipedia

Jistě každý z nás poslouchal Rybovu Českou mši vánoční, nebo o ní alespoň už někdy slyšel. Patří bezesporu k našim nejoblíbenějším vánočním skladbám a bez ní si už mnozí z nás nedokážou Vánoce ani představit. Málokdo už ale ví, že její autor Jakub Jan Ryba prožil část svého života v Mníšku.

Hudební skladatel Jakub Jan Ryba (1765-1815) působil posledních 27 let svého života jako učitel v Rožmitálu pod Třemšínem. Jeho osudy jsou ale spjaté i s Mníškem, kde pracoval 17 měsíců jako učitelský pomocník.
Do Mníšku se dostal na žádost svého strýce Josefa Jakoubka, který zde byl kantorem. Jakoubek byl velmi činorodý člověk, a kromě kantořiny a správy školy se věnoval také skládání hudby. Vzhledem k těmto svým časově náročným aktivitám potřeboval zdatného pomocníka, a tak se obrátil na svého 22letého synovce Jakuba Jana Rybu a nabídl mu místo podučitele. Ryba souhlasil a v roce 1786 nastoupil v mníšecké škole jako učitelský pomocník (učitelský mládenec).
Setrval zde ale pouhých 17 měsíců, protože se pro něho uvolnilo místo školního zástupce v Rožmitálu, které slibovalo brzký postup na řádného učitele a s tím spojené i lepší zaopatření.

Jakub Jan Ryba v Mníšku působil jen několik měsíců, ale věříme, že toto období patřilo v jeho životě k těm šťastnějším.

Celý skladatelův životopis najdete na webových stránkách JAKUB JAN RYBA
Okolnosti vzniku jeho slavné mše líčí televizní hra z roku 1992 NOC PASTÝŘŮ

Do Rybovy České mše vánoční (napsal ji v roce 1796) se můžete zaposlouchat v mníšeckém kostele sv. Václava 25. prosince 2019 od 16 hodin.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se