Největší pikniková deka z Dobříše je novým českým rekordem

Největší pikniková deka z Dobříše je novým českým rekordem

Největší pikniková deka z Dobříše poputuje nyní do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Foto: autor článku

Ano! Dětem bez mobilu se to povedlo! V Dobříši vznikla největší ručně šitá pikniková deka v České republice. Známe ale i další zajímavosti, které provázely její vznik a máme pro vás i pár čísel…

Rekord piknikové deky v číslech
Do tvoření se zapojilo 167 lidí a z toho bylo 53 dětí.
Rozměry deky jsou přesně 18,52 x 17,95 m (332,42m2).
Váha 201,7 kg s taškou 214,4 kg.
Je tvořena 6 000 ks malých čtverců o rozměru 25 x 25 cm a 122 čtverci o rozměru 15 x 15 cm, které jsou použity jako lem deky.
Na tvorbu deky padlo 5 582 m nití na spojení čtverců a 17 373 m na opracování čtverců kvůli třepení.

Zajímavosti o dece
První střih pro tvorbu deky byl proveden 21. března 2019 a k absolutnímu dokončení pak došlo posledním stehem 20. září 2019. Jak už bylo zmíněno na dece pracovalo desítky lidí, přičemž nejstarší účasnicí byla paní ve věku 85 let a nejmladší slečně, která pomohla deku tvořit bylo teprve 6 let.

Na dece jsou mimo monogramů také nejrůznějších pozdravy, včetně vzkazů směřujících do nebe. Právě to dělá největší piknikovou deku z Dobříše doslova srdcovou záležitostí. Díky dece se sešlo mnoho fajn lidí, kteří budou spolupracovat i dál,

doplnil k novému českému rekordu Jakub Jánský z nadačního fondu Děti bez mobilu.

Co bude s dekou dál?
Deka nyní poputuje do pelhřimovského muzea rekordů, kde bude návštěvníkům poskytnuta jako exponát. Nadační fond Děti bez mobilu uspořádá v zimních měsících exkurzi do tohoto muzea, připomenout si tak krásnou chvíli, kdy se povedlo rekord zdolat. Na jaře se pak deka vrátí zpátky na Dobříš kde na ní budou lektoři Dětí bez mobilu pořádat městská setkání.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se