Dnes si připomínáme Den válečných veteránů

Dnes si připomínáme Den válečných veteránů

Na polích flanderských vlčí máky kvetou...

Dne 11. listopadu 1918 skončila 1. světová válka, která byla do té doby nejrozsáhlejším a nejstrašnějším konfliktem v dějinách lidstva. Do války se zapojilo 38 států, které mobilizovaly na 70 miliónů vojáků. Během čtyř válečných let zahynulo 16 miliónů lidí (z toho bylo přes 6 miliónů civilistů) a 21 miliónů bylo zraněno.

České země byly sice přímých bojů ušetřeny, ale odhaduje se, že se domů z bojišť nevrátilo kolem 200 tisíc českých vojáků.

Symbolicky v den ukončení války se tak připomíná Den veteránů resp. Den příměří jako památka na všechny válečné veterány. Již od roku 1919 si ho připomínají lidé v anglosaských zemích a dalších státech vítězné Dohody, v některých se stal i státním svátkem. V České republice se připomíná jako významný den od roku 2001.

Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku. To má svůj původ v básni Na flanderských polích, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě nedaleko flanderského města Ypres.

Na polích flanderských vlčí máky kvetou,
tam mezi kříži, řada za řadou.
Zde hrob je náš. Však mezi červánky,
na nebi modrém slyšte skřivánky,
když dole kanóny tu svoji píseň řvou.

My mrtví zůstanem – a je to možná zdání,
že včera žili jsme a byli milováni,
když nyní ležíme na polích flanderských.

Náš boj teď jiní převezmou:
do vašich rukou vkládáme teď svou
hořící pochodeň a vy ji neste dál.
Kdyby vám uhasla, vzpomeňte na náš žal.

Když rozkvétá lán máků červených,
my spíme dál na polích flanderských.

Na památku válečných veteránů si lidé připínají na oblečení umělou květinu.

 

John Mc Crae (1872-1918)
Byl kanadský chirurg, který během 1. světové války sloužil na západní frontě ve Flandrech v dnešní Belgii. Zde byl chirurgem kanadské armády v rámci armád Britského společenství národů. Byl otřesen a citově zasažen utrpením, které musel denně vídat, a proto v roce 1915 napsal svoji slavnou báseň – In Flanders fields
(Na polích flanderských), v níž vyjadřuje žal nad zabitými spolubojovníky. Tuto báseň psal pouze pro sebe a zahodil ji. Kolemjdoucí důstojník ji však zvedl a odeslal do Anglie, kde byla vydána 8. prosince 1915 v časopise Punch.

Jeho báseň se stala jedním ze symbolů celé války a dodnes je připomínána tradicí vlčího máku na paměť padlých a válečných veteránů. Hlavně v Anglii a Francii je každoročně 11. listopadu na Den válečných veteránů zastaven téměř veškerý život a tento den je vzpomínkou na padlé nejen z první světové války, ale také ze všech dalších konfliktů. Samotný podplukovník John Mc Crae zemřel ve Francii na zápal plic 28. ledna 1918.

podplukovník John Mc Crae

U příležitosti Dne válečných veteránů se v Mníšku konají v pondělí 11.11. dvě vzpomínkové akce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se