Mníškem projde masopustní průvod

Mníškem projde masopustní průvod

Nenechte si ujít tradiční masopustní průvod, který projde Mníškem v sobotu 15. února 2020. Startuje ve 13:30, začíná i končí na farní zahradě.

Můžete se těšit na desítky vlastnoručně vyrobených masek, ve kterých se budou prohánět děti i dospělí. Nebude chybět ani alegorický vůz, který průvod povede.
Ten by se měl ubírat kolem kavárny Malý mnich k zámku a Domovu pro seniory Pod Skalkou.

Takto vypadal masopustní průvod v roce 2019. Foto: archiv

Spolky Rorejs a Oáza si tak spolu se svým přáteli připomínají starou tradici masopustních průvodů, které slavnostně zakončovaly dlouhé období mezi Vánocemi a postní dobou.

V dnešní době označujeme slovem masopust (v původním smyslu jde o „opuštění masa“ nebo „loučení se s masem“) období od Tří králů do Popeleční středy. Začíná tedy po vánočních svátcích a jeho konec je nepravidelný, protože Popeleční středa vychází každý rok na jiné datum. Podle tradice připadá na 46. den před Velikonoční nedělí a ten najdeme v rozmezí od poloviny února do počátku března. Letos nás Popeleční středa čeká 26. února. Na ni navazuje postní období dlouhé 40 dní a po něm následují Velikonoce.
Během masopustního období se tradičně pořádaly zabíjačky, hodovalo se, veselilo, často se konaly svatby. Dodnes se, převážně na venkově, pořádají veselé masopustní původy s maskami.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se