Orientační běžci na Zimních olympijských hrách dětí a mládeže 2020

Orientační běžci na Zimních olympijských hrách dětí a mládeže 2020

Středočeši na letošní Zimní olympiádě dětí a mládeže (Barbora Housková klečící vpravo).
Od 19. do 24. ledna 2020 se v Karlovarském kraji konala IX. Zimní olympiáda dětí a mládeže (ZODM) za účasti téměř 2000 závodníků. Soutěžilo 14 krajů z České republiky ve 12 disciplínách a již podruhé byl zařazen do programu také lyžařský orientační běh neboli „LOB“. 
Orientační běh si většina z nás spojuje s běháním v lese s mapou a buzolou od jara do podzimu. V orienťáku se však závodí v zimě na lyžích (LOB) a v létě také na kole (MTBO).
Ačkoliv se oddíl OK Dobříš zaměřuje na ten klasický „pěší orienťák“, lyžařsky zdatné děti z Mníšku pod Brdy a z Dobříše se začátkem ledna vypravily bojovat o nominaci na Zimní olympiádu v lyžařském orienťáku. Nominační závody proběhly v polských Jakuszycích (LOB) a na Benecku (3 km resp. 5 km volnou technikou).
Do olympijského družstva za Středočeský kraj v LOB byly zařazeny tyto děti z našeho oddílu: Barbora Housková v kategorii D14 ze Stříbrné Lhoty, Veronika Arnoštová v D16 a v Martin Snížek v H16 (oba z Dobříše).
Středočeský kraj reprezentovala i Barbora Housková ze Stříbrné Lhoty.

Uspořádání všech závodů v LOB (sprint, krátká trať a mixové sprintové štafety) byl malý zázrak a obrovský výkon pořadatelů, kteří se potýkali s nedostatkem sněhu. Nakonec se závodilo v běžeckém biatlonovém areálu Eduard u Jáchymova a na Fichtelbergu poblíž Božího Daru. Závody to ovšem byly profesionální, tratě těžké na orientaci i volbu postupů, závodníci měli na zádech GPS jednotky a jejich výkony snímaly v přímém přenosu televizní kamery.

A jak se dařilo našim? Středočeský kraj obsadil na Olympiádě celkově 4.místo za Libereckým, Královéhradeckým a Jihomoravským krajem. Orientační běžci ze Středočeského kraje obstáli čestně, nějakými body jsme do celkového bodování krajů přispěli, i když na medaile to nestačilo.
Brzy na to, 25.-26. ledna 2020, vyrazil náš oddíl na zimní soustředění na běžkách na Nové Hutě. A tam si jednoduchý LOB zpestřený bludištěm vyzkoušely všechny děti. Kdopak z nich asi oblékne barvy Středočechů na příští Zimní olympiádě dětí a mládeže v roce 2022? Anebo té bližší, Letní olympiádě v roce 2021?
Soustředění na Nových Hutích.
Přijďte si i vy vyzkoušet orientační běh, sport pro všechny věkové kategorie, kombinující fyzickou zdatnost a chytrou hlavu. Příležitost máte již v neděli 22. března mezi 14-16 hodinou, kdy oddíl OK Dobříš pořádá veřejný trénink ve Voznici pod názvem „Otvírání studánek“.
Blíže postupně na webových stránkách OK DOBŘÍŠ.
Informace podá též trenérka Jana Bochenková, pište na email okdobris@seznam.cz
Mapa krátké trati závodu pro chlapce kategorie H16 na Fichtelbergu. Zeleně vyznačené čáry jsou tratě projeté rolbou nebo skútrem určené pro lyžaře, který si určí optimální trasu a musí projet a orazit všechny kontroly ve správném pořadí.
Použitá foto: autorka článku

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se