Jakou podobu může mít Skalecká pouť v předzámčí?

Jakou podobu může mít Skalecká pouť v předzámčí?

Prostor předzámčí se v době Skalecké poutě mění na zónu s atrakcemi Foto: Petr Marhoul

Až do konce února 2020 máte možnost hlasovat o tom, jak jste spokojeni se stávající  podobou Skalecké poutě v prostoru před mníšeckým zámkem.
V posledním čísle Zpravodaje městečka pod Skalkou (č. 292/293) vyšel článek, který se zabývá budoucí podobou této akce (případná změna je realizovatelná až od roku 2021). Pod článkem byl k dispozici anonymní hlasovací formulář, jehož prostřednictvím se můžete do ankety zapojit.
Pokud jste ještě nehlasovali a Zpravodaj s anketním formulářem již nemáte k dispozici, nezoufejte, protože u každé sběrné nádoby (boxu) je ještě několik vytištěných lístků.

Sběrné nádoby se nacházejí na čtyřech místech:

  • na podatelně MěÚ
  • v ZŠ Komenského 420
  • v prodejně Albert na náměstí F.X. Svobody
  • v prodejně na starém sídlišti v ulici 5. května

Děkujeme za projevený zájem o dění v Mníšku. Vašich názorů si vážíme. Výsledek hlasování bude předán na jednání rady města.


Skaleckou pouť máme dozajista spojenou s hlučnými atrakcemi, které po několik dní vyplňují rozlehlý prostor parkoviště a zelené plochy před mníšeckým zámkem. Stává se vyhledávaným cílem rodin s dětmi, které si chtějí užít zábavu na lákavých atrakcích nebo si pořídit běžné pouťové suvenýry v podobě plastových hraček nebo přeslazených pochutin.
Revitalizace předzámčí
Prostor předzámčí lze ovšem využívat i efektivněji než pouze jako odstavnou plochu pro auta návštěvníků města nebo jako místo pro pouťové atrakce a cirkusy.
Ideální využití neudržované plochy mníšeckého předzámčí je otázkou, na kterou současné vedení města hledá odpověď. Může se přitom opřít o výsledky worshopu „Plánujeme společně aneb den plný nápadů“, který v Mníšku proběhl v listopadu 2015, a jehož účastníci se vyslovili pro revitalizaci předzámčí vedoucí ke zvelebení tohoto veřejného prostranství spojenou s minimalizací parkoviště. Stalo by se tak ideálním prostorem pro setkávání všech generací a tím i neformálním komunitní centrem města. Po revitalizaci by tu mohla vzniknout zelená plocha s lavičkami sloužící relaxaci, zábavě i aktivnímu trávení volného času.

Nabízí se tedy otázka, zda si obyvatelé Mníšku umí do budoucna představit Skaleckou pouť s omezeným počtem hlučících a pestrobarevných atrakcí nebo zda jsou ochotní vyzkoušet i jiný druh zábavy. Oblíbenou alternativou „Matějské pouti“, jak ji známe z pražských Holešovic“ můžou být tzv. staročeská pouť s jarmarkem.
Rozhodli jsme proto oslovit mníšecké obyvatele s dotazem: jak by si představovali využití předzámčí v době Skalecké poutě.
Variant se nabízí hned několik. Kromě zachovávání stávajícího počtu a rozsahu atrakcí se nabízí také omezení jejich počtu i obsazené plochy, nebo zcela jiný koncept založený na připomínce staročeských poutí.

Staročeská pouť
Hlavní lákadlo staročeské pouti představují dřevěné atrakce slibující nevšední zážitky a spoléhající se výlučně na ruční pohon. Žádné těžké a hlučné železné kolotoče spotřebovávající kilowatthodiny elektřiny, ale ekologicky nezátěžové dřevěné atrakce, jejichž obsluhu a pohyb zajišťují komedianti v dobových kostýmech. Na travnaté ploše v mníšeckém podzámčí by se vyjímaly kotrmelčák, velký houpák, kolotoč, houpačky ve tvaru zvířecích lodiček, kušová střelnice, barbarské sekery nebo hlavotoč.
Určitě už jste podobné staročeské atrakce viděli a možná je i vyzkoušeli, hostují především na každoročních historických slavnostech v Českém Krumlově, Kutné Hoře apod.
Ukázka dobových řemesel
Součástí staročeské poutě bývá ukázka tradičních řemesel jako jsou kovář-mečíř, truhlář, přadlena, mlynář, caletnice, sýrařka, písař-kaligrafik, razič mincí, keramik a řada dalších. Návštěvník se při prohlídce dřevěných a plátěných řemeslnických stánků přenese do doby dávno minulé, kdy města pořádala jarmarky, na kterých si jejich obyvatelé pořizovali věci pro běžnou potřebu i na parádu. Řemeslníci v dobových kostýmech seznamují diváky s činnostmi, které se již desítky i stovky let neprovozují. Předváděná řemesla ukazují dovednost našich předků, jsou divácky atraktivní a zájemci si je mohou i vyzkoušet.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se