Město poskytne seniorům služby Hodinového ajťáka

Město poskytne seniorům služby Hodinového ajťáka

Většina obyvatel Mníšku pod Brdy již využívá intenzivně vymoženosti informačních technologií, které se stávají nedílnou součástí jejich života. Usnadňují jim komunikaci, získávání informací, ale i kontakt s blízkými, kteří jsou doslova na druhém konci světa. Přesto však zůstává skupina obyvatel, která si v mnoha případech neví rady či tápe, a přitom by i do jejich života mohlo vhodné využití těchto moderních vymožeností vnést nové světlo.

Z toho důvodu vznikl program s názvem Hodinový ajťák, do kterého jsou zapojeni studenti Smíchovské střední průmyslové školy, jejímž ředitelem je mníšecký místostarosta Radko Sáblík. „Naši studenti již několik let pomáhají seniorům v různých programech, včetně Hodinového ajťáka, kterého provozuje Moudrá sovička,“ uvádí Radko Sáblík a dodává „Dostávám pak zprostředkovaně děkovné dopisy od jejich klientů. Daný student dorazí za seniorem přímo domů, a většinou mu pomůže s mnohem více požadavky. Zároveň dochází k vzájemnému poznávání, student těží z životních zkušeností seniora, ten má naopak možnost si popovídat s příslušníkem nastupující generace, který mu mezitím poskytne technickou podporu.“

Vedení města se rozhodlo podpořit tuto činnost ve svém rozpočtu na rok 2020. Student obdrží za hodinu své práce odměnu v hodnotě 200 Kč, z níž 150 Kč uhradí město a 50 Kč zaplatí senior. „Tento systém není naším výmyslem. Navrhl jsem převzít způsob úhrady práce, jak již funguje v tomto programu v jiných regionech. Senior hradí jen menší část nákladů a zároveň tím potvrzuje, že v tomto rozsahu byla práce skutečně vykonána,“ vysvětluje Radko Sáblík.

Služba bude spuštěna od druhé poloviny března 2020 a bude ji koordinovat sociální pracovník městského úřadu Bc. Lukáš Říha, který se tak stane prostředníkem a garantem serióznosti jak pro seniory, tak pro studenty. To je velmi důležité z toho důvodu, aby se někdo nepokusil zneužít důvěry jedné ze stran. Pochopitelně, až se senior blíže seznámí se studenty poskytující tuto službu, může jim již zavolat přímo a domluvit si s nimi další návštěvu bez prostředníka.

„Pro naše seniory lze udělat mnohé. Kromě Hodinového ajťáka jsem třeba na pobočce České spořitelny učil zájemce, jak používat internetové bankovnictví. A díky našim návštěvám začalo být mnoho seniorů v každodenním kontaktu se svými dětmi či vnoučaty, kdy s nimi mohou hovořit přes nastavenou kameru, prohlížet si jejich fotografie, videa. Anebo nacházet rozptýlení a zajímavé informace na internetu,“ říká student Smíchovské střední průmyslové školy a občan Mníšku Jakub Ráž.

Celý projekt si samozřejmě bude muset postupně získat důvěru i mezi dříve narozenými občany. A nakonec nemusí zůstat jen u nich.

„Pokud se tato služba osvědčí, můžeme v budoucnu uvažovat o jejím rozšíření. Třeba pro matky s malými dětmi, které díky pomoci mladých ajťáků mohou například získat dovednosti a podmínky pro práci z domova,“ upozorňuje starostka Mníšku pod Brdy Magdalena Davis.

HODINOVÝ AJŤÁK – SLUŽBA PRO DŘÍVE NAROZENÉ

Jste senior (65+), nebo držitel průkazu ZTP, či ZTP/P a chcete využít služeb Hodinového ajťáka?

Kontaktujte Bc. Lukáše Říhu na: tel.: 318 541 910, nebo na emailu: lukas.riha@mnisek.cz

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se