Den vítězství jsme si připomněli položením věnce a květin

Den vítězství jsme si připomněli položením věnce a květin

Za město Mníšek pod Brdy se pietních aktů zúčastnili a památku padlých hrdinů uctili starostka Magdalena Davis a místostarostové Dana Dalešická a Radko Sáblík.

V pátek 8. května 2020 jsme si připomněli 75. výročí ukončení II. světové války v Evropě. Toto datum je označováno jako DEN VÍTĚZSTVÍ.*

Byl to dosud nestrašlivější a nejkrvavější válečný konflikt v dějinách lidstva, během kterého zahynulo přes 70 miliónů lidí, ať už na frontách v rámci bojových operací, v koncentračních táborech následkem nelidského týrání nebo také v zázemí na hlad, nemoci a další komplikace spojené s válečné útrapami.

Během čtyř pietních aktů jsme se poklonili památce všech vojáků spojeneckých armád (zejména pak Sovětského svazu, Velké Británie, USA a řady dalších), kteří v zájmu porážky hitlerovského Německa zaplatili daň nejvyšší, svůj život.

Z tohoto obrovského čísla více než 70 miliónů obětí II. světové války připadá pak na území bývalého Československa zhruba 360 000 mrtvých.
Poklonili jsme se všem, kteří se v roce 1939 nesmířili s německou okupací Československa, podařilo se jim z vlasti včas odejít a zapojit se do války v rámci armád protihitlerovské koalice. Za svou vlast, za svobodné Československo, umírali v těžkých bojích na poušti u Tobrúku, v mrazech u Sokolova, ve slovenských horách při Slovenském národním povstání, ale také například v leteckých soubojích nad Anglií.
Poklonili jsme se všem, kteří za hranice neodešli a zůstali na území tzv. Protektorátu a proti okupantům bojovali v rámci domácího ilegálního odboje. Při odhalení jejich činnosti je pak čekala téměř jistá smrt, které předcházelo nelidské týrání při gestapáckých výsleších v pražské Petschkárně či brněnských Kounicových kolejích a potom další utrpení v nacistických koncentračních táborech jako byly Mauthausen či Buchenvald.

Oběť všech těchto hrdinů nebyla marná, byla naplněna 8. května 1945, kdy válka v Evropě skončila a Československo bylo osvobozeno.
Za to vám všem patří naše vděčnost a poděkování. NIKDY NEZAPOMENEME!

* 8. květen jako Den vítězství upomíná na událost, kdy byla před 75 lety podepsána v Berlíně bezpodmínečná kapitulace Německa.
Již den předem, 7. května 1945, podepsali zástupci Německa bezpodmínečnou kapitulaci do rukou představitelů USA a V. Británie v Remeši (Rems).
Na základě tlaku SSSR se musel tento akt opakovat ještě o den později v hlavním městě bývalé Velkoněmecké říše, aby byl u toho byl přítomen i jejich představitel (maršál Žukov).

Japonsko kapitulovalo až 2. září 1945 (pod dojmem svržení atomových pum na Hirošimu a Nagasaki 6. resp. 8. srpna) a tímto aktem II. světová válka skončila definitivně.

K mohyle „Obětem světových válek“ na náměstí F.X. Svobody jsme položili věnec.
Pokračovali jsme u pomníku na dnešním Skaleckém náměstí (dříve Rustavské náměstí), který byl slavnostně odhalen už před 40 lety. Za pomníkem se tehdy nacházelo ředitelství národního podniku Kovohutě n.p., dnes je zde Domov pro seniory pod Skalkou.

 

Nezapomněli jsme ani na společný hrob „Památce padlým rudoarmějcům“ na mníšeckém hřbitově.
Poslední květiny jsme položili v Rymani. Zdejší památník „Památce padlým “ vystavěli rymanští hasiči svépomocí před 45 lety.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se