Druhá květnová neděle patří Dnu matek

Druhá květnová neděle patří Dnu matek

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay.com

Dnes máme skvělou příležitost poděkovat naším maminkám za to, co všechno pro nás v životě udělaly.

Druhá květnová neděle je u nás tradičně dnem, kdy se vzdává pocta matkám a mateřství. Zvykem bývá, že v tento den dávají děti svým matkám květiny nebo jiné dárky, většinou vlastnoručně vyrobené.

V Československu se začal Den matek slavit poprvé v roce 1923 (oficiálně v USA od roku 1914). Jeho propagátorkou byla Alice Masaryková, dcera našeho prvního prezidenta, zakladatelka a předsedkyně Československého červeného kříže.

O tom, jak významný den to pro obyvatele Mníšku byl, ukazuje 83 let starý zápis v místní kronice: „Děti školní se svými učiteli seřadily se v Čisovické ulici, v průvodu neseno veliké srdce krojovanými dívkami, malé děti měly ozdobené panenky, kočárky, koloběžky, kola. Na náměstí ověnčené k oslavě maminkám přednášely děti básně a zpěvy. Velké, ověnčené srdce odneseno k Mohyle a po zazpívání hymny národní, slavnosť skončena.“*
Veřejná oslava mohla tehdy dopadnout tragicky: „Rušivě působila nehoda, která stala se právě, když děti přednášely; zlomila se totiž velká kaštanová větev, která na štěstí, jako zázrakem nikomu neublížila; praskot dopadlé větve daleko byl slyšitelný.*

Po druhé světové válce byl postupně tento svátek zatlačován do pozadí oslavami Mezinárodního dne žen (slaveného vždy 8. března), ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně.

* Pamětní kina obce Mníšek, s. 24, SOA Praha-západ se sídlem v Dobřichovicích

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se