Orientační běžci otevřeli studánky

Orientační běžci otevřeli studánky

Jedna z účastnic předvádí techniku mapování

Také letos pozvali orientační běžci z oddílu OK Dobříš sportovní veřejnost z Mníšecka, Dobříšska a Novoknínska na svůj první jarní mapový trénink s názvem Otvírání studánek 2020. Namísto března se akce konala až 17. května a kvůli hygienickým opatřením jsme se na sebe usmívali přes roušky.

Akce se vydařila. Sluníčko svítilo na prostornou travnatou plochu v centru Voznice, kde nejmenší caparti zkoušeli zvířátkový orienťák, zatímco starší děti a dospěláci běhali a hledali kontroly na speciální orienťácké mapě v blízkém lese. Sportovci mohou běhat bez roušek, což všichni ocenili a provětrali si řádně plíce. Tratě měly délku 3 až 7 km, kdo trochu bloudil, zaběhal si víc. Pro začátečníky byla v lese připravena vyfáborkovaná trať, která vedla oklikami přes všechny kontroly. Šikovné děti (část v doprovodu rodičů) si našly zkratky a měly tak trasu skoro o 1 km kratší. A v tom tkví kouzlo orienťáku. Je to sport, ve kterém je pro úspěch potřeba, jak fyzická připravenost, tak bystrá hlava a rychlý úsudek. Často šikovný mapař překvapí své rychlé soupeře dobře vymyšlenými postupy.

Čas na trati se měřil, z tréninku byl nakonec docela prestižní „Brdský přebor“. Dobrými výkony překvapily i některé děti, které si orienťák teprve přišly vyzkoušet. Ve svých kategoriích byly nejlepší tyto děti:

  • D10 – Johana Komová (Dobříš)
  • D12 – Justýna Baštová (Čisovice)
  • D14 – Barbora Housková (Stříbrná Lhota)
  • D18 – Kateřina Fantová (Dobřichovice)
  • H10 – Štěpán Jiroušek (Mníšek pod Brdy)
  • H12 – Lukas Magazu (Mníšek pod Brdy)
  • H14 – Matouš Skripnik (Řevnice)
  • H18 – Martin Snížek (Dobříš)

Na tréninkových tratích T3, T4, T6 a T7 zdatně soupeřili převážně rodiče dětí. Všichni zaslouží pochvalu za své nasazení a za to, že věnují volný čas svým dětem a posilují kondici a imunitu tím nejlepším způsobem, při sportu v přírodě. Výsledky najdete na webových stránkách OK DOBŘÍŠ. Zde najdete také informace o dalších akcích, které oddíl pořádá pro veřejnost.
Rádi bychom poděkovali všem těm, díky nimž jsme mohli akci uspořádat. Obci Voznice za poskytnutí zázemí, majiteli lesa společnosti Lesy Colloredo-Mansfeld s.r.o. za souhlas s uspořádáním tréninku orientačního běhu a městům Dobříš a Mníšek za finanční podporu v rámci grantů na podporu sportování dětí a mládeže.

  • Mapa tratě s fáborky

     

    Před oddílovým stanem OK Dobříš probíhala registrace účastníků
    Autorka článku při roznosu kontrol
    Běžci se v centru Voznice připravují, aby vyrazili na trať

     

    Pro nejmenší děti připravili organizátoři zvířátkový orienťák
    Jedna z běžkyň na trati
    Jedna z mladých nadějí orientačního běhu při plánování trasy

     

    V cíli při kontrole dosažených výsledků

    Foto: autorka článku

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se