Jak mimořádná bezpečnostní opatření MZČR ovlivní naši tradiční Skaleckou pouť?

Jak mimořádná bezpečnostní opatření MZČR ovlivní naši tradiční Skaleckou pouť?

Na Skaleckou pouť každoročně zavírá kolem 2,5 tisíce návštěvníků všech generací. Foto: archiv

Jak mimořádná bezpečnostní opatření MZČR ovlivní naši tradiční Skaleckou pouť?
Město si nechalo vypracovat odborný a nezávislý bezpečnostní audit.

Vedení města bere velmi vážně odpovědnost za zdraví občanů při konáním všech oficiálních akcí na území našeho města. Jistě si každý vzpomene, že mnohé plánované kulturní události musely být ještě před nedávnem nekompromisně zrušeny.

Velké organizační změny a mimořádná opatření v zájmu všech návštěvníků a obyvatel města se bohužel nemohou vyhnout ani tradiční Skalecké pouti, pokud bezpečnost lidí není pro odpovědné politiky pouhou prázdnou frází a zbytečným požadavkem nějakého ministerstva. Zrušení nejdůležitější kulturní a duchovní události na území města vždy, dle slov starostky Magdaleny Davis, byla až ta nejkrajnější varianta, kterou si snad nikdo z nás nepřál. Připravili jsme pro vás článek, ve kterém se můžete dočíst, co konkrétně vedení města dovedlo k nelehkým rozhodnutím, která ale musela padnout v souvislosti s konáním letošní pouti. Starostka se k tomuto tématu krátce vyjádřila na videu:

https://www.facebook.com/mnisekpodbrdy/videos/2579243399006470/

 

Město se chová zodpovědně. Letošní novinkou je, že si město nechalo vypracovat podrobný nezávislý bezpečnostní audit na tuto akci, na němž nyní spolupracuje s renomovaným odborníkem panem Richardem Řezáčem. Bezpečnostní audit výraznou měrou napomůže zvýšit bezpečnost návštěvníků a návštěvnic a co je nedůležitější, usnadní také pořadatelům řešit mimořádné a těžko předvídatelné situace. Budeme mít v ruce určitý návod, dojde-li k nějakému problému.

Dali jsme pro vás dohromady několik bodů, které objasní, proč je letošní pouť jiná, než jsme byli doposud zvyklí. Inspirovali jsme se dotazy, které nám byly pokládány na sociálních sítích, a na které již minulý týden odpovídala paní starostka.

  1. Podle záznamů úřadu se Skalecké pouti každý rok zúčastní cca 2,5 tisíce lidí. Současný povolený limit MZČR na hromadné akce je 1 tisíc lidí, nebo je nutné vymezit oddělené sektory. Počet návštěvníků pouti je proto nutné snížit nebo pouť rozdělit do sektorů.
  2. Z důvodu výše uvedených restrikcí může na náměstí proběhnout buď kulturní program s prodejními stánky, nebo pouťové atrakce, nikoli obojí. Vedení města už dříve rozhodlo, že upřednostní kulturní program, provozovatelům pouťových atrakcí jsme navrhli odložení pouťových atrakcí na náhradní termín, který ale dle svých slov nemohli využít.
  3. Před několika dny přišli provozovatelé pouťových atrakcí s návrhem na náhradní prostor na pozemku u dálnice současně s apelem, že se tak, jako řada jiných podnikatelů, ocitli z důvodu koronavirové krize ze dne na den bez jakéhokoli příjmu a ztráta možnosti zúčastnit se Skalecké pouti by pro ně byla další citelnou ránou. Vedení města se jim proto snažilo vyjít vstříc, i vzhledem k tomu, že město obdrželo řadu žádostí od mníšecké mládeže a rodičů s dětmi, aby pouťové atrakce letos byly.
  4. Byla upravena smlouva s provozovateli pouťových atrakcí, aby bylo vhodně zajištěno zázemí pro třetí „zábavný“ sektor (první sektor je na Skalce pro liturgickou část, 2. sektor je na náměstí pro kulturní část) v souladu s hygienickými nařízeními MZČR, které musí provozovatelé bezpodmínečně dodržet.
  5. Vedení města chápe a nebere na lehkou váhu výhrady s umístěním atrakcí na pozemek vedle dálnice, a to vzhledem k obtěžování obyvatel přilehlých domů hlukem. Bohužel stejný problém máme ale každoročně u obyvatel centra města. Vzhledem k tomu, že se jedná o mimořádnou a krátkodobou záležitost, paní starostka spolu s vedením města prosí místní obyvatele o shovívavost a trpělivost.
  6. Vzhledem k opětovně narůstajícím ohniskům nákazy Covid 19 v ČR by v tuto chvíli od vedení města nebylo zodpovědné, aby povolilo koncentraci většiny návštěvníků na jednom místě, zároveň ale je tu jasná snaha vyjít vstříc většině obyvatel. Řešení se mění v čase a stále ještě není konečné. V tomto případě je tedy řešení logické, protože i situace nákazy a nařízení MZČR se ze dne na den změnit a město musí být připraveno adekvátně a hlavně rychle reagovat.

Docela nedávno jsme byli nuceni si projít mnohem drastičtějšími zásahy do našeho každodenního života, a proto si nenechme kvůli mimořádným opatřením zkazit dobrou náladu.

Přejeme příjemnou zábavu a hodně zdaru naší tradiční pouti.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se