Navštivte zámecké prohlídky zdarma

Navštivte zámecké prohlídky zdarma

Do prvorepublikové atmosféry patří i elegantní vůz

Ve dnech 12. – 20. září 2020 probíhají Dny evropského dědictví a mníšecký zámek se opět připojí tím, že nabídne návštěvníkům vstup na prohlídky zdarma.

V sobotu a v neděli 12. a 13. září mohou zájemci bezplatně zhlédnout I. okruh, který zahrnuje reprezentační místnosti a představuje slavnostní prostory, kam majitelé zámku zvali své hosty a pořádali společenské akce. Výjimku tvoří jen Zimní jídelna a barokní kaple zasvěcená sv. Serváci, které sloužily k rodinným účelům. V kapli se nachází zámecký klenot, originál oltářního obrazu od významného českého barokního malíře Karla Škréty. Nejedná se o klasické plátno, budovatel zámku Servác Engel si jej nechal vymalovat na zakázku na rozměrný měděný plech a dozdobit vyřezávaným dřevěným zlaceným rámem. I. okruh bude zdarma také od úterý do pátku 15. – 18. září.

O víkendu 19. a 20. září bude možno bezplatně navštívit II. prohlídkovou trasu, která na rozdíl od prostorných sálů první trasy zahrnuje soukromé pokoje posledních majitelů v prvorepublikovém duchu. Historizující nábytek je doplněn moderním vybavením a komfortem. Mimo obytné ložnice si lze prohlédnout koupelny s teplou vodou a splachovacími toaletami nebo dětský pokojík plný hraček. Mezi tehdy již denně používaným zařízením nechybí například rádia, telefonní aparáty, gramofony, fén či fotoaparát. V dětském pokojíčku si dokonce nelze nevšimnout domečku pro panenky, který svítil na elektřinu.

Každý návštěvník si musí na pokladně zámku vyzvednout platnou vstupenku, kapacita prohlídek je omezena. Vstupné zdarma se nevztahuje na zájezdy a organizované skupiny.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se