Dvacátý Štrůdl chutnal dětem i dospělým

Dvacátý Štrůdl chutnal dětem i dospělým

Do svých žonglérských výstupů umělkyně Aduš zapojovala dobrovolníky z řad dospělého publika

Mníšecký spolek Rorejs letos slaví dvacetileté výročí své činnosti. O březnový ples v Sokolovně ho připravil vládou vyhlášený nouzový stav, ale tradiční rodinný festival Štrůdl už naštěstí Rorejsové začátkem září uspořádat mohli. Tomu letošnímu Štrůdlu, na rozdíl od loňska, přálo i počasí.

Během odpoledne se na farní zahradě vystřídaly stovky spokojených diváků

Program dvoudenního festivalu byl sestaven tak, aby potěšil děti i dospělé návštěvníky. Zahájila ho v pátek 4. září vernisáž papírových kreseb a objektů dobříšské výtvarnice Daniely Doubkové v kavárně Malý mnich, která už několik let vede na Štrůdlech kreativní dílny.
Večerní Stand ´artní kabaret v podání pražského divadla VOSTO5 potěšil příznivce inteligentního humoru. Trojice uznávaných umělců, režisér Jiří Havlíček, herec Tomáš Jeřábek a dramaturg Ondřej Cihlář, předvedla ve velkém sálu Pavilonu svou nápaditou improvizační show, kterou přítomní diváci odměňovali salvami smíchu. Na vstupní téma „prodej pozemku“ rozehráli neuvěřitelný sled vtipných dialogů přesahujících rámec obyčejné realitní transakce. Publikum se tak seznámilo se zázračným hnátem, babiččinou kouzelnou půlkou nebo se s aktéry vydalo na let vesmírem. Vyčerpávající představení ukončil po hodině jeden z herců pověstnou hláškou směrem k technické obsluze: „Je tu někdo u světel nebo není?“, po níž se pódium zahalilo do tmy a účinkují si užívali opakovanou děkovačku.

Pánové Jiří Havelka, Tomáš Jeřábek a Ondřej Cihlář po celou hodinu bavili svým chytrým humorem diváky v téměř zaplněném sálu Pavilonu.

Sobotní program se celý odehrával v příjemné atmosféře farní zahrady, kterou umocňoval voňavý štrůdl, který napekly příznivkyně Rorejsu. Začal dopoledním představením divadelníka Lukáše Bouzka z uskupení Loutky bez hranic, který do něj dokázal zapojit kreativní rodiče z obecenstva. Ti se loutek chopili jako „starých známých“ a nejmenší obecenstvo pobavili výstupy známých pohádkových postav. Odpolední program otevřela autorská pohádka O rybáři a rybce v podání dvojice Teartr Rajdo. Děti se dozvěděly, co se může stát, když člověk chce stále víc a víc a neví, kdy přestat. Herci zkombinovali prvky loutkového, činoherního, výtvarného a hudebního divadla, do kterého zapojili i děti předváděcí rozbouřené moře pohyby natažené plachty.

Poučnou pohádku O rybáři a rybce přivezl do Mníšku TEArTR RAJDO až od Klatov

Příjemným překvapením byl improvizační výstup herce z Divadla Bufet s použitím věcí běžné potřeby. V jeho vystoupení si zahrál třeba i použitý kanystr od nemrznoucí směsi do ostřikovačů nebo vařečka. S představením plným kejklí, žonglování, kouzel a laskavého humoru vystoupila umělkyně Aduš z Divadla Kufr. Do jejích výstupů se ochotně zapojili také dobrovolníci z řad dospělého publika, kteří ukázali nejen svou obratnost, ale především smysl pro legraci. Vrcholem festivalu bylo bezesporu vystoupení maestra Giorga Fameho a jeho Blešího cirkusu. Principálovi a jeho neposedným svěřencům asistovala nebojácná Aduš. Přihlížející mohli obdivovat akrobatické kousky vycvičených blech i krotitelův úžasný česko-italský komentář. Pro ty diváky, kteří hůře viděli, měl samozřejmě připravenou lupu. Doufejme jen, že se mu ansámbl nerozutíkal po Mníšku a beze ztrát na životech s ním zase odcestoval na další cirkusovou štaci.

Principál Giorgo Fame se svým bleším cirkusem a nebojácnou asistentkou Aduš

„Chtěli bychom poděkovat všem divákům, účinkujícím a podporovatelům festivalu Štrůdl. Zkrátka Vám, kdo jste se zasloužili o atmosféru, program a chod tohoto sousedského festivalu. Ještě jednou děkujme, bez vás by to nešlo! Stejně tak bychom se neobešli bez řady podporovatelů. Díky patří zejména městu Mníšek pod Brdy a společnosti L-stav za finanční podporu. Oáze a farnosti Mníšek za azyl. Společnosti J.J.DARBOVEN a Ludvíku Forstereviczovi za provoz kavárny. A též Tiskárně Mníšek za tisk plakátů,“ poděkoval Honza Krásný za organizátory festivalu.

Závěrem můžeme říct, že jubilejní 20. Štrůdl chutnal všem přítomným, účinkujícím i divákům.

Použitá foto: autor

Více fotografií najdete na facebooku v albu ŠTRŮDL 2020.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se