Ministerstvo zdravotnictví zavádí nová opatření – od 18.9.

Ministerstvo zdravotnictví zavádí nová opatření – od 18.9.

V souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací zavádí Ministerstvo zdravotnictví nová protiepidemická opatření s účinností od pátku 18. 9. 2020.

Od pátku 18. 9. musí mít všichni žáci 2. stupně roušku i při výuce.
V celé ČR se rozšiřuje povinnost nošení roušek na všechny prostory škol. Povinnost platí pro druhý stupeň základních škol, střední a vysoké školy.
Výjimku má první stupeň základních škol a vzdělávací aktivity, jejíž charakter neumožňuje nošení ochranného prostředku, jako je například tělocvik, zpěv, hra na dechové nástroje apod.

Od pátku 18. 9. od 18 hodin se vnitřních akcí ke stání nesmí účastnit více než 10 lidí. Vnitřní akce k sezení musí mít přesně určená místa. Na vnitřní hromadné akce tak nebude možný prodej vstupenek jinak než na konkrétní místo k sezení.
Výjimkou jsou výstavy, trhy, veletrhy a jim podobné akce.

Od páteční půlnoci také plošně platí zákaz provozu barů, hospod a restaurací od půlnoci do šesti ráno (doposud zákaz platil pouze v Praze).
Výjimkou jsou provozovny, které neslouží pro veřejnost (např. zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, ve vězeňských zařízeních). Zákaz se nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb, jako jsou provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny.

Ve vnitřních provozovnách stravovacích služeb se zpřesňuje používání roušek. Platí, že zákazníci nemusejí mít roušku jen v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů pokud sedí u stolu. Zákazník tedy může odložit ochranný prostředek pouze ve chvíli, když sedí na židli, lavici, barové stoličce u stolu nebo barového pultu apod. a konzumuje či pije. Nelze využít této výjimky např. při stání u výčepu nebo při pohybu po provozovně.

Přehled nařízení MZČR:

Mimořádné opatření – nošení ochranných prostředků dýchacích cest, s výjimkami, s účinností od 18. 9. 2020 do odvolání

Mimořádné opatření – zákaz a omezení hromadných akcí, s účinností od 18. 9. 2020 od 18 hodin do odvolání

Mimořádné opatření – omezení provozoven a provozů služeb s účinností od 19. 9. 2020 do odvolání

 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se