Olympijský běh přispěl na sport dětí téměř 400 tisíci

Olympijský běh přispěl na sport dětí téměř 400 tisíci

Na hlavní závod do ulic Mníšku vyběhlo 65 dospělých. Foto: archiv autorky

Ke startu připravit… Pozor… Teď… tyto pokyny se ozývaly po celý den na hřišti ZŠ Mníšek pod Brdy v rámci Olympijského dne. Ve středu 16. 9. 2020 ožilo hřiště za základní školou běžeckými závody, kterých se za celý den zúčastnilo přes 600 dětí a celkem 65 dospělých.

T- Mobile olympijský běh je akcí, která připomíná mezinárodní Olympijský den a jedná se o vůbec největší běžeckou událost v České republice. V letošním roce se závodů zúčastnilo 68 822 běžců po celé České republice, ať už jako součást hlavních závodů, ve školních bězích nebo v rámci individuální výzvy v běžecké aplikaci. T-Mobile olympijský běh má i významný charitativní podtext. Z každého startovného jde část na podporu sportování dětí, kterým v tom brání nedostatek finančních prostředků. V roce 2020 se vybrala částka 389 030 Kč.
V dopoledních hodinách proběhl v rámci sportovního dne Školní běh, kterého se zúčastnily děti z prvního i druhého stupně základní školy. Součástí sportovního dne byla také rozcvička s profesionálními trenéry a workshop o zdravém životním stylu s olympioničkou Kristýnou Kolocovou – Hoidarovou, podle níž „je důležité sport propagovat a vést k němu děti. Jestli je to běh nebo něco jiného, není až tak podstatné. Každý sport je dobrý. Vede je ke zdravému životnímu stylu a učí je hodnoty, které nemají jinde ve škole nebo na kroužcích. Proto fandím každému, kdo se snaží něco s dětmi podnikat a dělat pro ně.“

V 16:00 pak v rámci T- Mobile Olympijského běhu odstartovaly nejmenší děti na trať 250m, následovány závodníky na trati 500 metrů a 1km. Věříme tomu, že všechny děti si závody užily – pro někoho to byly první závody, někdo se bál, že nedoběhne, někdo se bál, že nevyhraje… ale vyhrály všechny děti, nikdo totiž svůj běh nevzdal. A za to dostali všichni medaili.

Bývalá reprezentantka v beach volejbalu Kristýna Kolocová-Hoidarová měla se školáky workshopy

Start hlavního závodu byl oznámen Českým rozhlasem v 18:00. Na startovní čáru se v Mníšku postavilo 65 borců, kteří měli před sebou trať dlouhou 5 km pro tzv. hobby běžce, nebo trať 8,5 km pro tzv. profíky. Trať byla členitá, běželo se městem s výhledem na zámek i zámecké rybníky, běželo se do kopce i z kopce, lesem i po silnici. Všichni do svého výkonu dali maximum a fanoušci na místě je při závěrečném kolečku na ovále ještě podpořili. Nejrychlejší běžce z hlavních závodů najdete na www.zpravyzmnisku.cz
Důležitou součástí, srdcem celého běhu, jsou dobrovolníci, kteří závody organizují. Bez jejich pomoci by závody nebylo možné uskutečnit. Děkujeme tímto za pomoc všem nadšeným dobrovolníkům ze spolků BiosFit, Sportuj pod Brdy, Element pohybu, FK Mníšek pod Brdy a Mníšecký Express. Za podporu děkujeme ZŠ Mníšek pod Brdy, Městu Mníšek pod Brdy, a hlavnímu sponzorovi, firmě BIOS s.r.o.
A těšíme se na další ročník.

Vítězové tratě na 5km ženy (celková účast 24 žen):
1. Ficová Markéta (čas: 25:25)
2. Hejrová Gabriela (čas 25:50)
3. Bohačová Tereza (čas 26:16)

Vítězové tratě na 5km muži (celková účast 19 mužů):
1. Koutný Roman (čas 24:45)
2. Šmíd Petr (25:06)
3. Hejra Jaroslav (25:35)

Vítězové tratě na 8,5km ženy (celková účast 10 žen):
1. Ficová Radka (41:12)
2. Urbanová Jana (41:38)
3. Amsalem Barbora (42:28)

Vítězové tratě na 8,5km muži (celková účast 12 mužů):
1. Fic Martin (35:43)
2. Svárovský Jindřich (38:44)
3. Hevera Petr (39:42)

Fotografie z akce najdete na BIOSFIT.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se