Velikonoce na mníšeckém zámku s veselicí i šermem

Velikonoce na mníšeckém zámku s veselicí i šermem

V neděli 16. dubna vypukne na zámku tradiční Velikonoční veselice plná zábavy, výtvarného tvoření, hudby, nakupování i zámeckých prohlídek. Chybět nemohou jarmarečníci se stánky plnými pochoutek a připomínkami jara, country kapela hrající k poslechu i tanci, velké kuře vítající návštěvníky, flašinetář s klikou, představení pro děti, Pašijové hry v zahradě a pochopitelně ani speciální prohlídky zámku a také zábavná šermířská vystoupení.

Během dne se opět můžeme těšit na ukázky šermu a bojových dovedností pánů rytířů a mušketýrů, kteří museli v dávných dobách prokazovat své schopnosti téměř každý den. Když chtěli získat srdce své vyvolené dámy, když potřebovali obhájit svou čest a porazit protivníka, když se účastnili turnajů a různých klání, když museli do bitvy a do souboje nebo chránit svého chlebodárce. Kdo neobstál, dlouhého věku se nedožil.

Jaké zbraně měli tehdy k dispozici? Jak těžké a dlouhé byly jejich meče? Z čeho se skládala jejich výstroj a co měli namalováno na štítech? To všechno se můžeme dozvědět při bojových ukázkách, které předvede skupina historického šermu Alotrium. Hravé představení „Pohádka aneb vyprávěj“ pak uvidíme v podání tanečního a šermířského divadla IRIS. Známé příběhy, jak je asi neznáte, určitě rozveselí malé i velké diváky.

Marie Charvátová, Státní zámek Mníšek pod Brdy

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se