U Zadního rybníka by to mělo žít dětmi

U Zadního rybníka by to mělo žít dětmi

Městský rozpočet pro letošní rok počítá s tím, že by z pozemku po vojácích u Zadního rybníka měly být odstraněny rozpadlé objekty i stavební suť, a tím by pozemek měl být v podstatě bezpečný. Některé stavby mohou po opravách zůstat pro další využití, do té doby musí být alespoň zabezpečeny.

Město ale zvažuje tento pozemek pronajmout spolku Trawa, jež se zaměřuje na technologie a pokročilý výzkum v aplikaci a využití konopí, bylin a plevelů. Oslovili jsme proto spolky dětí a mládeže z Mníšku a okolí, zda mají zájem pozemek využívat pro svoji činnost. Taková otázka je více než na místě – město totiž pozemek před lety dostalo od armády právě s podmínkou, že ho budou využívat děti.

Tady jsou výsledky našeho průzkumu, který jsme poskytli i zastupitelům města:

• E-mailem jsme oslovili 18 spolků a veřejnost pak informovali na webu a vývěskách města.
• 25. 3. 2017 na pozemku u „Zadňáku“ proběhlo setkání s veřejností „Vítání jara“, kde jsme sesbírali další náměty a postřehy k využití areálu.
• Kontaktovalo nás sedm spolků se zaměřením na děti a mládež. Některé jen podpořily naši aktivitu, některé o pozemek projevily zájem. Využití vidí především jako víkendovou a letní tábornickou základnu a prostor pro příměstské tábory.
• Hasiči ze Stříbrné Lhoty přišli s myšlenkou, aby prostor využívali mladí hasiči pro regionální soustředění, soutěže, letní aktivity apod.
• Spolky, které nás oslovily, pro svoji činnost nepotřebují drahé vybavení ani rozsáhlé úpravy pozemku. Stačí voda na umytí (stávající studnu vyčistit a ověřit kvalitu vody), suché záchody, možnost schovat se před deštěm, jednoduchá venkovní kamna na vaření.
• Zajímavou myšlenkou od veřejnosti je, aby prostor využívala naše základní škola pro celodenní či vícedenní terénní výuky (branná výchova, pozorování v přírodě, zdravotní příprava, tábornické základy, prakticky matematika, fyzika a chemie v přírodě atd.). Učitelé často hledají v rámci výuky zajímavé a kreativní aktivity, navíc takové akce by byly dostupné i dětem z ekonomicky slabších rodin.
• Mezi ty odvážnější pak patřil návrh na vybudování přírodní sauny a veřejného tábořiště.

Jako nejživotaschopnější se nám jeví model, který by kombinoval více subjektů a umožnil tak vyžití co největšímu počtu dětí. Celkově se všichni shodli, že by byla škoda, aby děti přišly o možnost využívat tento pozemek s kouskem krásné přírody v bezprostředním okolí města.

Dobrá myšlenka tu tedy je. Do života ji ale mohou uvést jedině zainteresované spolky a organizace ve spolupráci s Městem. Myslíme si, že děti by si to rozhodně zasloužily.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se