Unikátní sbírka veteránů je na statku

Unikátní sbírka veteránů je na statku

Dobová auta spolu s dalšími historickými stroji zaplnily tři haly.

V prostorách statku na konci Tovární ulice se otevřela soukromá sbírka veteránů a užitkové techniky. Sběratel Martin Stárek tady ukazuje v jedné hale dobová auta, traktory a parní stroje z období počátku minulého století do jeho 30. let a v dalších dvou objektech pak z 40. až 60 let 20. století. 

Sbírku prý dával dohromady za pomoci kamarádů hlavně v posledních sedmnácti letech, kdy žije v Mníšku. „Jinak se tím se člověk ale narodí, je to nemoc, která se nedá léčit. Když jsem byl malý, ostatní kluci sbírali závoďáky a sporťáky a já sbíral stará auta,“ říká Martin Stárek.

Veterány prý objevoval přes známosti, inzeráty a v posledních letech také po internetu. Nechává je v nálezovém stavu, maximálně se zpojízdní a nakonzervují. „Mezi nejzajímavější patří asi parní nákladní automobil firmy Mann, obdobný měl hrabě Colorado-Mansfeld na Dobříši ke svážení dřeva z lesa,“ dodává sběratel.

Aut představuje zhruba sedmdesát, dále je tady k vidění asi sto traktorů, kromě toho také dobové stroje jako mlátičky, pily a čerpadla. Nechybějí například ani části historické benzínové pumpy. Jsou tady portály několika dobových obchodů, které kdysi v Mníšku skutečně byly, a také prvky dobových dílen s drobnými předměty.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se