Město má díky Okrašlovacímu spolku mapu pamětihodností

Město má díky Okrašlovacímu spolku mapu pamětihodností

Okrašlovací spolek u příležitosti 90 let od svého založení připravil poznávací mapu Mníšku pod Brdy a jeho okolí s vyznačením a popisem pamětihodností. Mapy v praktickém balení lepeného bloku zástupci spolku představili vedení města při neformálním „narozeninovém“ setkání. Blok by měl být k dispozici nejen na městském úřadě, ale i na veřejných místech.

 

„List s mapkou si každý návštěvník a výletník může jednoduše z bloku odtrhnout a vejde se mu do ruky i do baťůžku. Je dalším malým krůčkem, zvyšujícím prestiž a povědomost Mníšku pod Brdy. Do budoucna by blok s mapami měl být v informačním a turistickém centru. A třeba i na rozhledně, o jejíž stavbu Okrašlovací spolek historicky usiluje,“ uvedl za spolek Robert Izák.

Smyslem činnosti spolku je posilovat vědomí kontinuity, připomínat lidem, že Mníšek není jen městečko s krásnou okolní přírodou a pulsující dálnicí, ale že má bohatou historii, tvořenou silnými příběhy význačných osobností. „Podle archaického názvu spolku se může zdát, že naše činnost je zcela pošetilá. V době novodobých mezinárodně uctívaných model v podobě gender a nejrůznějších -ismů- jdeme proti proudu a vracíme se k tradičním hodnotám. Věříme, že žijeme ve výjimečně krásném místě, které stojí za to objevovat návštěvníkům Mníšku i jeho letitým příznivcům,“ řekl mimo jiné v úvodu prezentace Robert Izák.

Ve svém vystoupení připomněl činnost spolku a jeho zásluhy o rozkvět městečka za první republiky, osudy jeho představitelů a jejich rodin během druhé světové války i v těch několika málo letech po jejím skončení, které zbývaly do zákazu činnosti za totality. „Spojuje nás, stejně jako naše předchůdce, zájem o dějiny našeho města a okolí a rovněž o jeho budoucnost a budoucí vzhled,“ uvedl.

Radní Marie Šretrová v této souvislosti zmínila, že by považovala za rozumné, kdyby členové spolku mohli chodit do základní školy besedovat se žáky a přednášet jim o tématu mníšecké historie a zajímavých osobnostech.  „Ráda bych, kdyby Mateřská škola 9. května při červnových oslavách svých šedesátin mohla odhalit na své budově odhalit pamětní desku se jménem Antonie Cebeové, spoluzakladatelky Okrašlovacího spolku, která v době první republiky založila jakési poradenské centrum pro matky dětí předškolního věku,“ uvedla radní, která je zároveň ředitelkou této mateřinky.

Robert Izák poděkoval za spolupráci na prezentované mapě Jaroslavu Brabcovi i Patru Duškovi, autorovi fotografií, a poděkoval za podporu spolku ze strany vedení města. „Dnes, kdy veřejný prostor doslova přetéká experty na cokoli, bychom se rádi přihlásili k odkazu zakladatelů a jako strážci dějinné paměti a tradic působili jako podpora radnice v této oblasti. Neuniklo nám, že prázdný aktivizmus nahrazuje konstruktivní úsilí. My ale věříme, že v pozitivní atmosféře mohou vznikat pozitivní věci,“ zaznělo také od Roberta Izáka.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se