Prvňáčci se stali rytíři čtenářského řádu

Prvňáčci se stali rytíři čtenářského řádu

Hraběnka Benedikta Čejková z Olbramovic pasuje Terezku na čtenáře.

Žáci prvních tříd si užili ojedinělou akci, při které je čekalo pasování na čtenáře. Připravily ji pro ně knihovnice Nikola Bláhová a Tereza Bauerová. Jestli chcete být na Skalce u toho, máte příležitost ještě v úterý 24. dubna od 9 hodin, kdy se rytíři stanou i další mníšečtí prvňáčci.

Pro slavnostní okamžik malých čtenářů zvolily jako v předchozích třech letech prostor kláštera skaleckého barokního areálu. V dlouhých sametových šatech je přišla dřevěným mečem pasovat šlechtična hraběnka Benedikta Čejková z Olbramovic. Smyslem akce je podchytit u dětí zájem o čtení.

„Dostaly vlastní průkazku do knihovny, na kterou si můžou půjčovat knihy, časopisy a společenské hry, taky čtenářský deník vytištěný se svým jménem, kam si můžou dělat první záznamy o přečtených knihách, a záložku, která nesmí chybět žádnému správnému knihomolovi,“ uvedla knihovnice Nikola Bláhová.

„Moc se mi to líbilo, čtu už sama dětské knížky, co mají velká písmena,“ svěřila se po pasování Terezka a Kristýnka, která seděla v první řadě vedle ní se s přidala. „Líbilo se mi, jak mě pasovala hraběnka. Čtu si sama, mám doma tři knížky. Jedna se jmenuje babiččiny pohádky, pak Nejhezčí pohádky a Vynálezce Alva.“ A jejich spolužák Vojta taky rád čte. „Táta říkal, že mi to docela jde. Ale ten meč dneska byl trochu divný. Ale jinak dobrý.“

Příští měsíc se Nikola a Tereza s žáky potkají na další knihovní akci, nazvané Knížka pro prvňáčka. Ti kteří budou mít aspoň jeden záznam ve čtenářském deníku, dostanou knihu Bráchova bota od spisovatelky Evelína Koubová a ilustrátorky Radomíry Kielbergerové.
„Chtěly bychom touto cestou poděkovat paním učitelkám z prvních tříd za jejich pomoc a vstřícnost při pořádání těchto akcí,“ dodává Nikola Bláhová.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se