Město dá peníze na vaše nápady. Startuje první ročník participace

Město dá peníze na vaše nápady. Startuje první ročník participace

Mníšek pod Brdy si participativní rozpočet vyzkoušel vloni v nultém ročníku. Mezi lidmi měl ohlas, hlasování se zúčastnily stovky občanů. Letos proto na něj město vyčlenilo větší peníze, skoro 700 tisíc korun.

„Jsem moc rád, že se mi podařilo kolegy přesvědčit ke zdvojnásobení částky pro participativní rozpočet. Věřím, že letošní ročník bude ještě úspěšnější a atraktivnější i díky spolupráci se společností Demokracie 21, která nám pomáhá s technicko-administrativním zajištěním,“ uvádí radní David Řehoř, který s návrhem přišel.
Podle starosty Petra Digrina se ukázalo se, že participace smysl má. „Z návrhů, které lidé tímto způsobem podali, se uskutečňují čtyři. Nejdál je návrh na protihlukovou stěnu, který získal 41% hlasů a stal se tak projektem, který s velkým odstupem od ostatních dostal největší počet hlasů. Těšíme se, jaké návrhy lidé dají letos,“ uvádí starosta a místostarostka Daniela Páterová k tomu dodává, že město by chtělo udělat malou participaci i v základní škole, prostřednictvím školního parlamentu.

700
tisíc korun
vyčlenila radnice
pro participaci

„Jsem přesvědčený o tom, že je důležité, aby se děti přirozenou cestou naučily respektovat ostatní, ctít zásady demokracie a dbát o rozvoj prostředí a komunity, v nichž žijí,“ zamýšlí se David Řehoř . „Letos jsme pro školní participativní rozpočet vyčlenili 20.000 korun a děti tak budou moci navrhnout, prodiskutovat a obhájit své projekty pro zlepšení prostředí ve škole nebo ve městě,“ dodává radní.

Máte nápad, jak zlepšit život v okolí? 
Víte o něčem, co ve městě chybí? Chcete mít blízko domu nové dětské hřiště, odpočinkovou zónu, chytré lavičky nebo více zeleně? Pak pomocí participativního rozpočtu máte možnost své nápady zkusit uskutečnit. Umožňuje totiž občanům podílet se na utváření podoby města, ve kterém žijí. Funguje tak, že lidé podávají své návrhy, jak zlepšit své okolí a hlasují o tom, které z nich se budou realizovat za peníze z městského rozpočtu. Tím se vyslovují k prioritám rozpočtové politiky.

“Někteří se mylně domnívají, že participativní rozpočet je náhradou zastupitelské demokracie nebo formou přímé demokracie. Jedná se však o doplněk, který občanům umožňuje více nahlédnout do fungování obce, jejího hospodaření a přípravy investic,” uvádí Filip Milde z Demokracie21, která zajišťuje poradenství, technické řešení a datovou analýzu participace.

Celý proces začíná workshopy občanů, kteří podle prověřené metodiky navrhují své projekty. Následuje jejich posouzení ze strany radnice umožňující včas určit, zda jsou podané projekty realizovatelné. Výsledkem pak je veřejné hlasování, které se může účastnit každý občan obce.

Harmonogram participace:

• Informační setkání s veřejností 16.5.2018 od 18.30 MKS
• Zahájení podávání návrhů 17.5.2018
• Konec předkládání návrhů 30.6.2018
• Posouzení realizovatelnosti červenec, srpen
• Prezentace projektů v MKS 12.9.2018 od 18.30 MKS
• Začátek hlasování 13.9.2018
• Konec hlasování 30.9.2018
• Vyhlášení vítězů první týden v říjnu

Podrobnosti hledejte zde

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
lenka.jerabkova890@gmail.com
lenka.jerabkova890@gmail.com
5 let před

Jste si paní redaktorko jistá, že s myšlenkou participace přišel radní Řehoř? Už v roce 2015 jsem psala o participačním rozpočtu v souvislosti s Pavilonem, že město mohlo tento nástroj využít, pokud by bývalo jednalo od začátku s veřejností. Vysvětlila jsem, co participace je, jaký je postup a využila jsem k tomu materiály společnosti Agora, která se participací zabývá. Také jsem se jako jediná zúčastnila v květnu 2017 Konference na téma participativní rozpočet, kde byli lidé z celé ČR a zahraniční host. Proto jsem také upozorňovala zastupitele, když se začal v Mníšku „nultý“ ročník, že pořádající si asi nenastudovali základní dostupné materiály, principy a standardy, zanedbali postupné kroky participace, hlavně přípravu a vyhodnocení projektů. Nebyla dána jasná pravidla. Většina „porodních bolestí“ radního Řehoře (jak říkal on) byla již někým dávno vyřešena. Zmínila jsem se i o hlasovacím systému D21, aby si ho mohli pořádající nastudovat a že si ho mohou i vyzkoušet, pokud požádají vlastnící agenturu. Na závěr jsem přidala i příklad Zbraslavi, jak tam proces participace probíhal.
Jsem ráda, že město začalo spolupracovat s profesionální agenturou a doufám, že dala na jejich doporučení. Co mi vadí, že pravidla participace v Mníšku neschválilo zastupitelstvo, je to přeci jenom součást rozpočtu a nikdo je nepřipomínkoval.

Přihlásit se