Do uliček v Itálii, v Provence i na moře vás přenesou nové výstavy

Do uliček v Itálii, v Provence i na moře vás přenesou nové výstavy

 

Motivy dálek ve výtvarném provedení spojují dvě výstavy, které budou v květnu k vidění na Skalce.

Malování patří k hlavním volnočasovým aktivitám Luboše Dejdara. Vzhledem k tomu, že jeho dalším koníčkem je jachting a rekonstrukce starých lodí, jsou lodě i častým motivem jeho obrazů. Jak sám říká, malba a kresba lodní tématiky ho velmi baví. Na Skalce Luboš Dejdar představí své obrazy malované tužkou, olejem i temperou na papír, nebo plátno
v různých formátech a stylech. Jejich motivy jsou různorodé, kromě lodí je to
i příroda, akty, budovy, auta i abstrakce. Vernisáž začne v neděli 13. 5. ve 14 hodin
v klášteře.

František Plzák žije v Řevnicích a k malování ho přivedl architekt Vladimír Weis, kterého vídal jako malý kluk malovat u Berounky. „Se zájmem jsem ho pozoroval a nasával vůni olejových barev a velmi se mi to líbilo. Tehdy, aniž by o tom on věděl, zasadil zrnko, které začalo klíčit po zhruba padesáti letech, protože celý život jsem upřednostňoval sport před malováním. A teď, v důchodovém věku, když už tělo odmítá sportovat, jsem se konečně dostal k mé touze z mládí. Na stará kolena se snažím o to, aby po mě zbylo něco, na co se lidi rádi podívají,“ říká František Plzák.

Jeho oleje na plátně zachycují převážně motivy z přírody. Na Skalce představí obrazy lesů, vod a strání, ale také zvířat, hlavně psů, které miluje a taky chová, koček a koní. Rád ovšem maluje i krásnou techniku: letadla, lodě a lokomotivy. Nepohrdne ani portrétem podle fotografie. Vernisáž začne v neděli 13. 5. v 15 hodin v kostelíku na Skalce.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se