Víkend v Mníšku zářil barvami i zvuky. Byla Skalecká pouť

Víkend v Mníšku zářil barvami i zvuky. Byla Skalecká pouť

Skalecká pouť 2018 je po včerejšku minulostí.  Akci, která ve dvou dnech nabídla nejen řadu atrakcí, ale hlavně lákavý kulturní a doprovodný program, si nenechaly ujít tisíce lidí z Mníšku a širokého okolí.
Hlavní program pouti probíhal na náměstí F. X. Svobody, ve farní zahradě, na Skalce i na Zadním rybníku. Jana Dušková ho pro Město postavila tak, aby pobavil celou rodinu, od prarodičů až po nejmenší děti.  Doprovodný program skládaly akce na zámku, výstava drobného zvířectva u penzionu Obora a Den otevřených dveří mníšeckých dobrovolných hasičů.

„Přijela jsem od Kladna, je to už moje třetí Skalecká pouť a moc se mi tady líbí, nejvíc asi koncert Ewičky Farné,“ nešetřila na náměstí chválou návštěvnice Michala. Na pouti byla po několikáté taky Aneta, která jezdí na chatu do Nového Knína. „Když to srovnám, přijde mi ta letošní pouť větší a taky ve stáncích je bohatší sortiment,“ řekla k letošnímu ročníku.

Lukáš z Mníšku v sobotu odpoledne ocenil pestrou nabídku pro děti. „Je toho tady pro ně spoustu. Líbí se mi taky, že se mění interpreti, že není pokaždé na programu pouti to samé,“ kvitoval. „Líbila se mi Farna i Yo Yo band, paní Simonová je i přes svůj věk stále dobrá. Trochu mi vadily ty agregáty kvůli elektřině pro stánky, protože dělají hluk,“ zhodnotila to Dáša z Mníšku (umístění stánků přímo na náměstí si vyžádala neplánovaná oprava mostku a s tím související uzavření Řevnické silnice, stánky tak nemohly vyrůst jako v minulých ročnících na Pražské ulici-pozn.red.).

Naopak poprvé byla na Skalecké pouti například Jana z Průhonic. „Více než dvě hodiny mi trvalo jenom to, než jsem prošla všechny stánky, a musím říct, že jsem spokojená, oproti srovnatelným městečkům máte pouť opravdu ve velkém stylu. Zajímavý je i doprovodný program,“ ocenila Jana.

Skalecká pouť začala v soboru ráno poutním procesím od kostela sv. Václava na Skalku. Poutníkům na cestu hrála kapela Ritornello.
Dopolední bohoslužbu před kostelíkem Sv. Maří Magdalény na Skalce celebroval představený břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek.
Jaký je recept na Pohodový koncert k letnímu odpoledni? Špetka lidovek, hrstka hitů Suchého
a Šlitra, Věry Špinarové, Leonarda Cohena, ABBY i muzikálových evergreenů – přesně tak namíchali posluchačům hudební koktejl na Skalce mezzosopranistka Dana Krausová
a klavírista Ladislav Vrchota.
Ve 14 hodin vystoupila ze svého černého mikrobusu na pódium zpěvačka Ewa Farna s kapelou, a to za huronského nadšení diváků, kteří pak koncertu vytvořili kulisu rozpálenou úplně stejně jako bylo náměstí rozžhavené poledním sluncem.
Odpoledne se ve farní zahradě na hodinu doslova zastavil čas, a to díky vystoupení zpěvačky Yvetty Simonové, žijící legendy československé populární písně. Přestože ji nechybí moc do devadesátin, vystoupení ustála s naprostou grácií a jistotou. Písničky prokládala historkami ze zákulisí své kariéry a hity, mezi kterými nechyběly Whisky, to je moje gusto, Děti z Pirea nebo Plují lodi do Triany si s ní zapívalo i zaplněné hlediště.
Richard Tesařík, Jiří Šíma a Mirek Linhart tvořící kapelu Yo Yo Band se těšili, jak to v Mníšku rozbalí, a tak se i stalo. Samozřejmě k tomu přispěly hity jako Karviná, Jedem do Afriky nebo Kladno…
Program prvního dne zakončil koncert moravské kapely Marian&333. V zákulisí zmínili, že v Čechách hrají rádi, protože tu mívají skvělé publikum. A to mníšecké, které jim pak vytvořilo pod pódiem pořádný kotel, jejich slova bezezbytku potvrdilo.
K nedělnímu dopoledni patří pohádka pro děti a na Skalecké pouti to díky Divadlu Za2 nebylo jinak. Na farní zahradě zahrálo pohádku O statečném kováři Mikešovi, kde příběh o tom, jak od čerta získal kouzelný pergamen a zachránil ztracené princezny, zpestřila řada skvělých písniček.
Mníšecká pouťová neckyáda, která začala v neděli ve 14 hodin, byla už devátá v pořadí. Doprovodilo ji hudební vystoupení třeboňské hudební skupiny Třehusk, která kromě staropražských písniček stylově zařadila i písničky „vodovodní“. Na start se pak postavila čtyři originální plavidla a trasu kolem bójky z balónků nakonec nejrychleji, a také v nejsušším stavu, což jak se následně ukázalo, spolu úzce souviselo, absolvoval dámský tým Tužme se v parném létě.

Skvělou tečkou za letošní Skaleckou poutí byl Slavnostní koncert barytonisty Martina Strouhala, kterého na klavinovu doprovodil klavírista, skladatel a dlouholetý člen České filharmonie Jaroslav Šaroun. V kostele sv. Václava zazněly skladby Bacha, Händla, Vivaldiho, Schuberta i Čajkovského. Za interpretaci árie z opery Giuseppe Verdiho, kterou Martin zpíval v italštině zpaměti a zjevně taky z hloubi svého srdce, ho v závěru koncertu publikum odměnilo potleskem ve stoje. 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Pavel Jerabek
Pavel Jerabek
5 let před

Je mi líto, ale v článku ani větička poděkování velké armádě dobrovolníků, kteří pomohli dobrému průběhu Skalecké pouti. A bez kterých by si město ani neškrtlo a nebo by platilo obrovské náklady za zajištění.

Vím velmi málo kdo všechno pomáhal – na náměstí jsem viděl mladé lidi kteří pomáhali městské policii, Skalku zajišťovali hasiči ze Stříbrné Lhoty. Mníšečtí hasiči zas program pouti doplnili svým programem a podporou. Vsadím, že aktivní byla Oáza, jiná skupina raději svůj projekt zrušila, aby organizaci poutě nezatěžovala hledáním náhradního prostoru.

Dokud se nestane standardem poděkovat těm, kteří městu na principu dobrovolnictví pomáhají, neoprávněně si město na své zásluhy bere i tu obětavou práci těchto dobrovolníků.

Takže za sebe, ještě jako zastupitele Mníšku – děkuji Vám všem, co jste místo veselení pomohli, aby se návštěvníci poutě v Mníšku cítili dobře.

Pavel Jeřábek

Přihlásit se