Jak jsem mluvil s kosmonauty

Jak jsem mluvil s kosmonauty

Děti se v živém přenosu mohly bavit s kosmonauty.

V rámci historicky první Mezinárodní letní kosmické školy nazvané Společně do vesmíru jsme měli možnost navázat přímé spojení s kosmonauty na Mezinárodní kosmické stanici ISS.

Měl jsem štěstí, že jsem se spolu s 12 dalšími dětmi z České republiky a 27 z Ruska, Irska a Spojených Arabských Emirátů mohl zúčastnit premiérového ročníku Mezinárodní letní kosmické školy, která se konala na Technické Univerzitě v Liberci ve dnech 14. až 21. července na počest výročí 40 let od společného letu Vladimíra Remka a Alexeje Gubareva do vesmíru.

Čekal na nás opravdu zajímavý program: například workshop satelitního snímkování Země a analýzy snímků, workshop navigačního systému GLONASS, laboratoř stavby raket, kterou lektoroval trojnásobný světový šampion v modelování raket, Vladimír Menšikov, nebo workshopy o pilotovaných letech do vesmíru pod vedením kosmonauta Sergeje Avdějeva. Ten nám při besedě vyprávěl hodně zajímavého o tom, jak se stal kosmonautem. Ve vesmíru byl několikrát a do roku 2005 držel světový rekord v délce pobytu ve vesmíru.

Den D pro nás nastal 20. července, přesně na 49. výročí přistání prvního člověka na Měsíci. Tehdy jsme se totiž v živém přenosu spojili s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS a mohli jsme se kosmonautů Olega Artěmjeva a Sergeje Prokopjeva zeptat na to, co nás zajímalo, a položit jim i otázky, které jsme si předem připravili. Pan Artěmjev nás překvapil, když při přenosu vytáhl postavičku Krtečka a pustil ji do beztížného prostoru.

Byl to právě ten český krteček, kterého v roce 2011 vynesl na své druhé misi do vesmíru Andrew Feustel a letos v březnu s ním letěl krteček do vesmíru zase. O tom, jak se postavička krtečka objevila poprvé ve vesmíru, nám už dříve vyprávěl pan Halousek z České kosmické kanceláře při svých návštěvách v Mníšku pod Brdy, jednak v klubovně Mladého vědce Spolku Brdský Šikula, a také na naší základní škole.  Vede totiž Space Academy a spolu s dalšími dvěma kluky, kteří ji navštěvují, jsme se mohli Mezinárodní letní kosmické školy zúčastnit. Panu Halouskovi děkuji za to, jak velkou inspiraci nám dává.

Robert Aurel Čiško
Člen Spolku Brdský Šikula

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se