Hluku z dálnice budou bránit nové valy

Hluku z dálnice budou bránit nové valy

Stávající val se prodlouží směrem ke hřbitovu.

Měření hluku z provozu na dálnici směrem na Strakonice neodhalilo překročení hygienických limitů. Tím se v prozatím uzavřela cesta k jednání o stavbě protihlukové stěny. Vyrostou alespoň nové valy.

Pouze v jenom místě, na ulici Komenského a v noci překročil hluk zákonné limity. Ukázalo to měření, které si město na základě doporučení středočeských hygieniků objednalo u certifikované laboratoře. Na hluk z dálnice si stěžovali obyvatelé lokality Eden, podepsali
i petici, kterou kvalifikované měření iniciovali. Město chtělo v případě nadlimitního hluku vyjednávat s Ředitelství silnic a dálnic o stavbě protihlukové stěny za peníze státu.

„Měření proběhlo na pěti kontrolních bodech, obyvatelé Edenu k tomu zpřístupnili i své nemovitosti a za to jim děkujeme. Všude se ale naměřené hodnoty pohybovaly pár decibelů pod normou,“ říká k tomu Eva Mesteková, referentka odboru správy majetku a investic.

Město upravuje projekt valu

V rámci odhlučnění město v současnosti počítá s protihlukovými valy. V první etapě to znamená prodloužení stávajícího valu o zhruba 50-60 metrů směrem ke hřbitovu. To by mělo být hotové ještě do konce roku s tím, že sadové úpravy přijdou na řadu příští rok. „Počítáme s tím, že cestička, která vede po hřebenu valu, se protáhne i na jeho prodloužení. Val bude směrovat do prostoru mezi hřbitovem a mateřskou školou povede kolem budoucí klubovny skauta. Domníváme se, že toto opatření Edenu částečně pomůže, ale nezakryje vše,“ uvádí starosta Petr Digrin.

Podle starostových slov město pracuje i na 2. etapě odhlučnění. Jedná se o stavbu valu, navazujícího na stávající protihlukovou stěnu, který by částečně kryl domy a školu v ulici Komenského. „Město upravuje projekt, protože nechceme val dělat tak dlouhý, aby znehodnotil pozemky některých vlastníků.“ upřesňuje starosta a dodává, že druhá etapa by měly být hotová příští rok.  „Pak bychom udělali další kontrolní měření a popřípadě bychom zkusili znova otevřít jednání s ŘSD o zakrytí zbývajícího prostoru protihlukovou stěnou.“

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se