Je rozhodnuto. Voliči chtěli změnu

Je rozhodnuto. Voliči chtěli změnu

Vítězem komunálních voleb se stalo hnutí Společně pro Mníšek.  V novém zastupitelstvu obsadí pět míst. Jeho kandidátka na starostku, Magdalena Davis, dostala od lidí i výrazně nejvíc preferenčních hlasů. V zastupitelstvu zasednou také nové a staronové tváře.

Volební účast v Mníšku byla oproti minulým komunálním volbám vyšší, zatímco tehdy volilo 44,46 % obyvatel, letos to bylo 53,30 %. Voliči vybírali pro 15 členné zastupitelstvo podobně jako ve volbách před čtyřmi roky z 9 politických stran a hnutí (ANO 2011 svoji registrovanou kandidátní listinu krátce před volbami stáhlo).

Do zastupitelstva se dostali představitelé 8 uskupení. Druhou nejsilnější formací jsou Starostové a nezávislí (se čtyřmi mandáty), ostatní uskupení  získala po přepočtu hlasů v rámci systému komunálních voleb  v zastupitelstvu po jednom místu (viz tabulka níže)

Stávající koalice, která měla v současném 15 členném zastupitelstvu 9 křesel, pro nový sbor dostala 7 mandátů. O tom, jakou koalici se podaří sestavit, rozhodnou jednání následujících dnů. Teprve nové zastupitelstvo zvolí novou starostku nebo starostu.

Voliči využili všechny způsoby křížkování                                                           

Obecní volby jsou výjimečné v tom, že lidé mohou využívat křížkování. Zaškrtnout malým křížkem vybrané osobnosti napříč politickými stranami, velkým křížkem celou stranu, nebo oba typy křížkování zkombinovat. V Mníšku lidé volili v 5 volebních okrscích. Z malé ankety v průběhu voleb vyplynulo, že lidé využívali všech možností, jak pracovat se svým hlasem.

V anketní otázce, podle čeho se lidé rozhodovali, se opakovalo několik typů odpovědí. Ti, kteří nebydlí ve městě dlouho, odpovídali podobně jako paní Jana. „Volila jsem podle programu a zaškrtla jednu stranu, protože tady nebydlím dlouho a lidi tolik neznám.“ Nebo k udělení velkého křížku voliče vedlo to, že preferují program, jako uvedla například paní  Zuzana. „Vsadila jsem na to, že budu volit uskupení, které má ve svém programu důraz na životní prostředí, to je pro mě důležité. Třeba příště, až lidi tady víc poznám, budu volit jinak.“ Jiní odpověděli, že při svém hlasování kombinovali, jako například paní Alena.  „Zaškrtla jsem jednu stranu  a k tomu i jsem křížkovala osobnosti z různých uskupení.“

Další oslovení volili možnost křížkovat pouze vybrané osobnosti, napříč politickým spektrem, podobně jako například Lukáš. „Pro mě byly prioritní zkušenosti kandidátů. Protože v konečném důsledku je důležité, aby se zastupitelé dohodli mezi sebou i za cenu, že musí třeba ze svých programových tezí trochu ustoupit.“ A v rámci tohoto způsobu volby anketa naznačila ještě jeden trend ve voličské preferenci: lidé, kteří ve městě žijí dlouho, odpovídali podobně jako pan Arnošt. „Pro mě bylo důležité volit lidi, které znám a kteří tady v Mníšku žijí celý život, protože ti problémům Mníšku můžou rozumět.“

Voliči, kteří přišli k urnám, na volebním listu nejčastěji zaškrtli lídra kandidátky Společně pro Míšek, nynější opoziční zastupitelku, Magdalenu Davis. Dostala tak celkem 874 hlasy, druhou nejčastěji křížkovanou osobností byla učitelka Dana Dalešická ze stejného formace (705 hlasů). Ze stávající koalice obdržela nejvíc křížků (671) lékařka Markéta Nováková (STAN).

Výsledky voleb v číslech

USKUPENÍ HLASŮ V % MANDÁTŮ V ZASTUPITELSTVU
1.      Společně pro Mníšek 29,73 5
2.      Starostové a nezávislí 22,19 4
3.      Mníšek město pro rodinu 9,63 1
4.      Otevřená radnice 8,94 1
5.      Nezávislí městečka pod Skalkou 6,66 1
6.      TOP 09 + Nezávislí 6,33 1
7.      Sdružení nestraníků 5,89 1
8.      Občanská demokratická strana 5,43 1
9.      Mníšečtí patrioti 5,2 0

 

 

 

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovaný
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
petr jansky
petr jansky
5 let před

paní Hrdličkovou neznám, ale musím se zastat její práce.. to, co píše, má hlavu a patu.. nevím nic o tom, že by převlékla kabát, myslím, že to nemá zapotřebí.. na místě nového vedení bych jí poprosil, aby v práci pokračovala.. jestli něco potřebuje vymést, tak je to redakční rada..

Ing. Zbynek Jirovsky
Ing. Zbynek Jirovsky
5 let před

Úžasné,den po volbách a redaktorka Hrdličková převléká kabát :-). Digrín spolu s Páterovou balí fidlátka :-). Popřejmě nové starostce, radě i koalici, aby co nejlépe zvládla opravit to, co Digrin s Páterovou pokazili.

Přihlásit se