Velkou lásku, dlouhou cestu, vysmátý nový rok. I věštbu kromě vánočních maličkostí nabídl dětský Knoflíkový trh

Velkou lásku, dlouhou cestu, vysmátý nový rok. I věštbu kromě vánočních maličkostí nabídl dětský Knoflíkový trh

Desítky stánků s vánočními dekoracemi a cukrovím, které dělaly a prodávaly děti. Takový byl tradiční Knoflíkový trh, kde se za výrobky žáků ze základních škol, spolků i uživatelů domova pro seniory platí knoflíky.

„Vyberete si lahvičku, my vám do ní vlijeme zázračnou vodu až z Indie a když se zbarví dočervena, potká vás velká láska, když do zelena, budete mít velké štěstí a když do žluta, budete se smát, až se za břicho popadat,“ lákaly prodávající žákyně 5.A ke svému stánku s novoroční věštbou. Jejich stánek stál v řadě desítek dalších, kde děti nabízely to, co si pro letošní Knoflíkový trh připravily.

Ukáže ta věštba lásku, cestu nebo velkou radost?                    

O zvukovou kulisu se postaraly vánoční koledy a písně, mimo jiné i v netradičním podání dudáka Martina Škanty. Nechyběl ani živý betlém spolku Rorejs, který sehrál krátkou vánoční hru na biblické motivy spojené s narozením Ježíše Krista, a na odpoledne připravil vánoční workshop. Na něm si lidé mohli ozdobit perníčky, odlít olovo nebo udělat svíčku ze včelího vosku.

Rorejsí živý betlém.

Na organizaci Knoflíkového trhu spolupracovalo Město se Základní školou Komenského 420 a žáci této školy se ujali i moderátorských mikrofonů. Lidé si v „knoflíkových bankách“ směňovali peníze za knoflíky v kurzu 5 korun za 1 knoflík a prodávající spolky a školní třídy 1 korunu z každého knoflíku věnují ve prospěch Domova pro seniory pod Skalkou.

Tak například za 4 takovéhle knoflíky jste dostali tu semínkovou kouli pro ptáčky, kterou dělala Čejčata.

Trh si nenechalo ujít množství lidí. „Na Knoflíkový trh chodím pravidelně, líbí se mi moc. Koupila jsem svícínky a jmelí,“ pochvalovala si Zina.  Spokojená byla i Radka: „Letos se mi akce líbí víc než obvykle.“ „Připadá mi, že se tady lidé víc mačkají. Vím, že je to náročné takovou akci zorganizovat a obdivuji všechny, kteří se na její přípravě podíleli,“ zmínila návštěvnice Kateřina. V samotném závěru Knoflíkového trhu starostka Magdaléna Davis pozvala návštěvníky, aby se zapojili do sázení Lípy republiky poblíž sochy slavného mníšeckého rodáka, spisovatele F. X. Svobody.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se