I na mníšecké radnici vlaje tibetská vlajka

I na mníšecké radnici vlaje tibetská vlajka

Starostka vyvěsila na radnici tibetskou vlajku.

Starostka Magdaléna Davis dnes ráno vyvěsila na mníšeckém městském úřadě tibetskou vlajku. Městečko pod Skalkou se tak připojilo k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet.

 „Myslím, že je nesmírně důležité dávat světu najevo, že určité principy se nemění, dokud se situace nezlepší. Situace je hodně podobná situaci Československa v hlubokém socializmu, kdy zahraničí poukazovalo na porušování lidských práv v naší zemi. I když je to čistě symbolický krok, myslím, že má smysl,“ řekla starostka Magdaléna Davis.

Kampaň Vlajka pro Tibet má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany. Probíhá každý rok 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu, od něhož letos od tohoto povstání uběhlo 60 let. Smyslem je upozorňovat na dlouhodobé porušování lidských práv v této zemi.

Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města. V loňském roce se k akci připojilo 737 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Vlajky vyvěšuje celá řada škol, včetně Univerzity Karlovy
a kromě různých organizací také mnoho občanů ČR.

Kampaň vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou
z nejvýznamnějších symbolických akcí na podporu Tibetu. Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, statisíce zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se