Barokní areál Skalka čeká v neděli již třetí letošní vernisáž

Barokní areál Skalka čeká v neděli již třetí letošní vernisáž

První výstava patří povoláním zdravotní sestře Věře Mačkové a podívat se na ní můžete v kostelíku sv. Maří Magdalény

Před měsícem se pro barokní areál Skalka otevřela letošní sezóna. Během té minulé zaznamenal několik novinek a kapličky se dočkaly osazení uměleckými reliéfy. V neděli se bude od 15 hodin v klášteře konat již třetí letošní vernisáž obrazů a soch Mirka Salcmana a Evy Fenclové.

Autobus na skaleckou vernisáž odjíždí v neděli ve 14:15 od Domova pro seniory Pod Skalkou, ve 14:20 z nám. F. X. Svobody a zpět ze Skalky se vrací v 16 hodin.

Kapličky již mají své motivy

Na podzim loňského roku se díky spolupráci města a Prima ZOOM objevila v areálu mezi kostelíkem sv. Maří Magdaleny, klášterem, kapličkami a poustevnou naučná stezka. Z informací na dřevěných panelech se návštěvníci dozvědí zajímavosti z historie kostelíku sv. Máří Magdalény, kláštera, kapliček i poustevny, děti si pro změnu mohou hravou formou posílit vědomosti z oblasti přírody díky interaktivní tabuli. K odpočinku se tu objevily nové kruhové lavice kolem některých stromů a v novém je i dřevěný mostek přes jezírko.

Město nechalo provést restaurátorský průzkum vnitřků čtrnácti kapliček, který souvisel se záměrem osadit do jejich nik umělecké reliéfy. O tom, jak kamenosochař Martin Mikula vytesával do žuly motivy jednotlivých zastavení biblické Křížové cesty, jste si mohli přečíst v rozhovoru s ním v prosincovém Zpravodaji roku 2018.

Můžete přispět ve veřejné sbírce

Kapličky se jimi osazovaly koncem března, a to završilo opravu, probíhající od roku 2014. Městu s ní pomohly i dotace Středočeského kraje. Na dokončení opravy skaleckých kapliček vyhlásilo město spolu s římskokatolickou mníšeckou farnosti veřejnou sbírkou a lidé tak na ni mohou ještě téměř do konce příštího měsíce přispět buď do kasiček umístěných v kostele sv. Václava na mníšeckém náměstí, v Esmarinu, v pokladně městského úřadu, anebo na bankovním převodem na jeho transparentní účet číslo 30031-0388055349/0800.

Barokní areál Skalka patří k nejnavštěvovanějším místům města a jeho okolí. Od začátku 90. let procházel postupnou rekonstrukcí, která se dotkla kláštera i rekolekčního domu (poustevny). V roce 2017 skalecké kapličky postoupily do finále celorepublikové soutěže o nejlépe opravenou památku roku. Pokud by město zdejší křížovou cestu do soutěže znovu chtělo přihlásit, kompletně zrekonstruované kapličky s kamennými reliéfy by mu mohly pomoci zabodovat.

Věděli jste, že…

Důl na železnou rudu pod Skalkou má 72 a půl kilometru chodeb a 36 podzemních pater. Chodby mají na výšku něco přes dva metry, v některých se dá pouze lézt po čtyřech. Důl fungoval také jako zdroj pitné vody nebo protiatomový kryt. Ruda se v něm těžila od dob Marie Terezie.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Vložené odpovědi
Podívat se na všechny komentáře
Přihlásit se